Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas pludmalē izskalotā noslīkušā sīriešu zēna liktenis atgādina, ka ir nepieciešams apturēt cilvēku kontrabandas kuģus, piektdien paziņoja Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots, turpinot aizstāvēt savas valsts stingro politiku imigrācijas jomā.

Trīs gadus vecā bojāgājušā zēna Ailana Kurdi fotogrāfija, kas izraisījusi līdzjūtību visā pasaulē laikā, kad Eiropa saskaras ar lielāko bēgļu krīzi kopš Otrā pasaules kara, parāda cilvēku kontrabandas "ļauno" dabu, teica Ebots.

Austrālijas konservatīvā valdība pēc nākšanas pie varas 2013. gada septembrī uzsāka militāru operāciju, lai pagrieztu atpakaļ kuģus ar patvēruma meklētājiem, kuri mēģināja ierasties kontinentālajā Austrālijā.

"Tā bija sirdi aizgrābjoša fotogrāfija, un es nedomāju, ka kāds [bērnu] vecāks spētu redzēt šo fotogrāfiju, nejūtoties satriekts," Ebots sacīja reportieriem.

"Es zinu, ka ir bijusi liela interese par politiku, kuru sākusi Austrālija, jo, izbeidzot cilvēku kontrabandas rūpalu ... acīmredzot tiek izbeigti [migrantu] nāves gadījumi jūrā. Visiejūtīgākais, ko varētu izdarīt vidējā termiņā un ilgtermiņā, ir slēgt šo ļauno rūpalu," teica Ebots.

Saskaņā ar Austrālijas imigrācijas politiku valstī ieradušies patvēruma meklētāji tiek nosūtīti uz Nauru vai Papua-Jaungvineju viņu patvēruma pieteikumu izskatīšanai. Pat tiem, kurus atzīst par bēgļiem, tiek liegta izmitināšana Austrālijā.

Austrālija ir atzinusi šo politiku par veiksmīgu. Augustā pagāja viens gads kopš pēdējās sekmīgās migrantu kuģa ierašanās. Kopš 2013. gada Austrālija ir nosūtījusi atpakaļ 20 kuģus ar 633 patvēruma meklētājiem.

Cilvēktiesību organizācijas gan raksturo šo Austrālijas pēdējos divus gadus īstenoto politiku kā "katastrofu".

Austrālija pērn paziņoja, ka uzņems 2,2 tūkstošu irākiešu un 2,2 tūkstošus sīriešu, kas glābušies no vardarbības savā zemē.

"Tieši tāpēc, ka mums ir daudz labāka robežkontrole un ka mēs esam panākuši daudz labāku robežapsardzību, mēs spējam palielināt mūsu uzņemto bēgļu skaitu," sacīja Ebots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!