Foto: EPA/LETA
Zviedrija nav sniegusi garantijas, ka neizdos ASV skandalozās interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātāju, Austrālijas pilsoni Džulianu Asanžu, kurš ir aizturēts Lielbritānijā un kuru Zviedrijā apsūdz par seksuālo uzbrukumu – tā pēc Zviedrijas apmeklējuma paziņojis Austrālijas senators Skots Ladlams, kurš ieradies Eiropā, lai nodrošinātu Asanža cilvēktiesību ievērošanu, ziņo "Itar TAss".

Tiesību aizstāvis jau ticies ar Zviedrijas kolēģiem, lai apspriestu Asanža nākotni. "Kamēr Londonā lemj par Asanža izdošanu Zviedrijai, man uzdots iepazīties ar visām niansēm, ar kurām sastopas cilvēki, kuriem ir darīšana ar Zviedrijas tiesu sistēmu. Nelabvēlīgā lietas iznākuma gadījumā Asanžu gaida civilizēti uzturēšanas apstākļi, kas nepārkāpj cilvēktiesības," paziņojis senators.

Pēc viņa teiktā, Zviedrijas pārstāvji jau parādījuši viņam fotogrāfijas no izmeklēšanas izolatora, kurā izdošanas gadījumā Asanžam nāksies pavadīt laiku, kamēr Zviedrijas tiesa izskata viņa lietu.

"Diemžēl no Zviedrijas neesmu saņēmis nekādas garantijas, ka Asanžu neizdos ASV," piebilda Ladlams. "Uzturēšanas apstākļi nerada bažas par cilvēktiesību pārkāpumiem, bet cerības uz taisnīgu tiesu acīmredzami mazinās," paudis senators.

Pēc Zviedrijas apmeklējuma senators devies uz Londonu, kur viņš ticies ar pašu Asanžu. "Džulians Asanžs dzīvo Kentā, un saskaņā ar nosacījumiem par atbrīvošanu pret drošības naudu, viņš nēsā elektronisko aproci, kas izseko viņa atrašanas vietu, un katru dienu ierodas atzīmēties policijas iecirknī," sacījis senators.

"Visu informāciju es nodošu Austrālijas parlamentam. Ceru, ka valdības atbalsts palīdzēs novērst Asanža izdošanu ASV," paudis Ladlams.

Jau vēstīts, ka Asanžs tika aizturēts Lielbritānijā pērn decembrī, pamatojoties uz divu Zviedrijas pilsoņu sūdzībām par seksuālu uzbrukumu. Pats Asanžs šīs apsūdzības noraida. Kopš pagājušā decembra Asanžs valkā elektronisko aproci, un viņam noteikts mājas arests.

Viņš atzinis, ka visvairāk baidās no izdošanas ASV, kur viņu varētu tiesāt par slepenas ASV Valsts departamenta sarakstes nodošanu atklātībai internetā. Pēc Asanža advokātu domām, ASV viņu varētu ievietot bēdīgi slavenajā Gvantanamo bāzē saistībā ar atklātībai nodotajiem neskaitāmajiem Savienoto Valstu slepenajiem dokumentiem, tostarp ap ceturtdaļmiljonu diplomātisko telegrammu un tūkstošiem slepenu dokumentu par kariem Afganistānā un Irākā.

Asanžs tiek vērtēts pretrunīgi - ASV viceprezidents Džo Baidens viņu nosaucis par "augsto tehnoloģiju teroristu", savukārt Asanža atbalstītāji nominējuši viņu Nobela Miera prēmijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!