Austrālijas tiesa atklājusi ugunsgrēku izraisīšanā apsūdzētā vīrieša vārdu pretēji bažām par viņa drošību, pirmdien vēsta ārvalstu mediji.

39 gadus vecs Brendans Sokaluks tiek uzskatīts par galveno postošo ugunsgrēku vaininieku. Tiesa publiskojusi viņa vārdu, taču paturējusi aizliegumu izplatīt viņa fotogrāfijas vai citu informāciju, paužot bažas, ka bojāgājušo un cietušo tuvinieki mēģinās viņam atriebties.

Sokalukam izvirzītas apsūdzības ne tikai ļaunprātīgā dedzināšanā, par ko viņam draud 25 gadu cietumsods, bet arī bērnu pornogrāfijas glabāšanā, par ko viņam var piespriest 15 gadus cietumā.

Drošības apsvērumu dēļ Sokaluks nepiedalījās pirmdien Melburnā notiekošajā tiesas prāvā.

Mežu ugunsgrēkos Austrālijas Viktorijas štatā gājuši bojā vismaz 189 cilvēki. Tomēr policija ziņo, ka kopējais upuru skaits vēl var palielināties.

Dažviet Viktorijas štata dienvidaustrumos ugunsdzēsēji joprojām cīnās ar liesmām.

Liesmas Viktorijas štatā iznīcinājušas ap 1800 māju, bet dažas mazas pilsētiņas uz ziemeļiem no Melburnas ir iznīcinātas pilnībā.

Izdegusī teritorija, kas aptver 20 apdzīvotas vietas, ir pasludināta par nozieguma zonu, kurā aizliegts ieiet.

Ugunsgrēku izplatībai palīdzēja karstuma vilnis, gaisa temperatūrai sasniedzot 46 grādus pēc Celsija skalas, un ziemeļu vēji, kas pastiprinājās un mainījās kritiskos brīžos, apgrūtinot ugunsdzēsēju darbu.

Šīs sezonas ugunsgrēki ir Austrālijas traģiskākā dabas katastrofa 110 gados. Iepriekšējie postošākie krūmu ugunsgrēki Austrālijā plosījās 1983. gadā, kad valstī bojā gāja 75 cilvēki un tika iznīcināti vairāk nekā 2000 māju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!