Norvēģijas kravas kuģim "Tampa", kas svētdien izglāba 434 patvēruma meklētājus no grimstoša kuģa pie Austrālijai piederošās Ziemassvētku salas, ir liegta iebraukšana Austrālijas teritoriālajos ūdeņos, pirmdien paziņoja Austrālijas premjerministrs Džons Hovards.
Kuģis izglāba bēgļus, kas pārsvarā ir no Afganistānas un starp kuriem ir 22 sievietes un 43 bērni, Indonēzijas ūdeņos. Bēgļi atteicās atgriezties Indonēzijā un piespieda kuģa kapteini doties uz Austrālijas teritoriju, piedraudot mesties ūdenī, ja viņu prasība netiks izpildīta.

Hovards preses konferencē Kanberā paziņoja, ka valdība pēc juridiskām konsultācijām un rūpīgas jautājuma apspriešanas informējusi kuģa kapteini, ka kuģim nav atļauts iebraukt Austrālijas teritoriālajos ūdeņos. "Tam netiks dota atļauja piestāt Austrālijā vai kādā no Austrālijas teritorijām," sacīja premjers.

Viņš uzsvēra, ka saskaņā ar starptautiskajām tiesībām šis jautājums ir jārisina Indonēzijas un Norvēģijas valdībām.

Kuģa kapteinis Arne Rinnans pēc Hovarda paziņojuma informēja, ka "Tampa" dreifē 12 jūras jūdžu attālumā no Ziemassvētku salas un ka viņš pateicis patvēruma meklētājiem par Austrālijas lēmumu.

"Viņi tur neko nevar darīt. Mēs vienkārši gaidām, visi cer uz labāko," sacīja Rinnans.

Ziemassvētku sala ir 1500 kilometru attālumā no Austrālijas kontinenta un tai daudz tuvāk atrodas Javas sala, kura pieder Indonēzijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!