Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ekstrēmi labēji grupējumi, tostarp neonacisti, rada īstus draudus Austrālijas drošībai, paziņojis Austrālijas Drošības un izlūkošanas organizācijas (ASIO) ģenerāldirektors Maiks Bērdžess. "Austrālijā ekstrēmi labējā spārna draudi ir reāli, un tie pieaug," paziņoja Bērdžess.

Viņš norādīja, ka "mazas šūniņas" regulāri tiekas piepilsētās, lai "salutētu nacistu karogiem, pārbaudītu ieročus, trenētos kaujas mākslā un dalītos savā naidpilnajā ideoloģijā". "Šīs grupas ir labāk organizētas un ar labākām zināšanām par drošību nekā iepriekšējos gados," pavēstīja Bērdžess.

Galēji labējie jau labu laiku atrodas ASIO uzmanības lokā, taču sevišķa vērība tiem pievērsta pēc pagājušajā gadā notikušā terorakta mošejā Kraistčērčā, Jaunzēlandē, atklāja Bērdžess. Viņš paziņoja, ka terorisma draudi Austrālijā "ir ticami un pārredzamā nākotnē paliks nepieņemami augsti".

Bērdžess piebilda, ka nopietns drauds joprojām ir arī vardarbīgs islāmistu ekstrēmisms.

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons šodien žurnālistiem sacīja, ka terorismam un ekstrēmismam ir "daudz dažādas garšas un daudz dažādas krāsas un ir svarīgi, lai visi mūsu pūliņi tur austrāliešus drošībā".

Austrālijas iekšlietu ministrs Pīters Datons paziņoja, ka valdība tiks galā ar tiem, kas "vēlas nodarīt ļaunu austrāliešiem (..), lai tie būtu galēji labējie, galēji kreisie vai kaut kur pa vidu".

Bērdžess brīdināja, ka draudus Austrālijas drošībai rada arī ārvalstu spiegošana un iejaukšanās Austrālijas iekšējās lietās. Viņš sacīja, ka pašreiz šīs aktivitātes sasniegušas līdz šim nepieredzētu līmeni, kas pārspēj pat Aukstajā karā piedzīvoto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!