Austrija savu darba tirgu kvalificētajam darbaspēkam no Austrumeiropas gatavojas atvērt ievērojami plašāk, nekā tika plānots iepriekš, ceturtdien paziņoja Austrijas ekonomikas ministrs Martins Bartenšteins.
Sākot ar 2008.gadu, tiek plānots piešķirt darba atļaujas kvalificētiem 50 dažādu nozaru pārstāvjiem.

2007.gadā Austrija ieviesa kvotas darba atļauju piešķiršanai 800 virpotājiem, griezējiem un metinātājiem no Eiropas Savienības (ES) jaunajām dalībvalstīm.

Savukārt likumdošana, kas stāsies spēkā 2008.gada 1.janvārī, paredz, ka darba atļaujas tiks piešķirtas arī mūrniekiem, automašīnu mehāniķiem, miesniekiem un atsevišķu tehnisko zinātņu fakultāšu beidzējiem.

Austrijas valdība pieņēma lēmumu piešķirt darba atļaujas lielākam viesstrādnieku skaitam no Austrumeiropas līdz ar pieprasījuma palielināšanos pēc kvalificētajiem strādniekiem, kas savukārt izskaidrojams ar valsts straujo ekonomiskās izaugsmes tempu.

Tuvākajā laikā Austrijā varētu rasties nepieciešamība pēc aptuveni 7000-8000 kvalificēto darbinieku, prognozē ministrs.

Savukārt 2009.gadā varētu tikt atcelti pēdējie ierobežojumi.

No 2009.gadu Austrijas darba tirgu paredzams pilnībā atklāt kvalificētajiem strādniekiem no jaunajām Eiropas Savienības (ES) Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm. 2010. un 2011.gadā pēc sarunu noslēgšanas ar Eiropas Komisiju (EK) Austrijas tirgus, iespējams, tiks pilnībā atvērts ES viesstrādniekiem, tostarp arī nekvalificētajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!