Foto: AP/Scanpix/LETA

Austrija par diplomātiskajam statusam neatbilstošu uzvedību izraidījusi četrus Krievijas diplomātus, atsaucoties uz ceturtdienas, 2. februāra Ārlietu ministrijas preses paziņojumu, vēsta medijs "Politico".

Austrija pievienojusies citām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kuru starpā ir arī Francija, Itālija un Vācija, kuras šonedēļ izraidījušas krievu diplomātus. Tomēr atšķirībā no šīm valstīm, Austrijas preses pārstāve kā iemeslu izraidīšanai neminēja Krievijas iebrukumu Ukrainā, ziņo aģentūra "Reuters".

Trīs Krievijas vēstniecības diplomātiem Vīnē un vienam Zalcburgā bāzētam krievu diplomātam Austrija jāpamet līdz nākamajai otrdienai, teikts paziņojumā.

"Šīs četras personas ir uzvedušās neatbilstoši savam diplomātiskajam statusam," minēja valdības pārstāve. Šādu frāzi parasti attiecina uz spiegošanu, skaidro aģentūra.

Kamēr citas ES valstis izraidījušas vairākus desmitus Krievijas diplomātu, Austrija šajā laikā izraidījusi tikai nelielu daļu no diplomātiem. Austrijā uzturas liels skaits Krievijas diplomātu, jo Vīne ir dažādu starptautisku organizāciju atrašanās vieta.

Austrijas Ārlietu ministrija uzskaitījusi 65 Krievijas vēstniecības diplomātus. Šis skaits neiekļauj daudzus citus, kuri strādā citās organizācijās.

Arī Zviedrija, Dānija, Grieķija un Rumānija ir dažas no ES valstīm, kuras paziņojušas par Krievijas diplomātu izraidīšanu saistība ar valsts uzsākto karadarbību Ukrainā.

Rietumu amatpersonas paziņojušas, ka kopā izraidīti aptuveni 400 Krievijas izlūkdienesta darbinieki, kas bija darbojušies diplomātiskā aizsegā. Tā ir aptuveni puse no aktīvo Krievijas diplomātu skaita Eiropā, ziņo "Politico".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!