Trīspadsmit mēnešus pēc nākšanas pie varas un mazāk nekā 100 dienas pirms 2008. gada Eiropas čempionāta futbolā gaisotne Austrijas valdošajā koalīcijā ir saasinājusies, padarot pirmstermiņa vēlēšanu perspektīvu vēl iespējamāku.
Austrieši aizvien noteiktāk pauž savu neapmierinātību ar kanclera sociāldemokrāta Alfrēda Gūzenbauera vadīto valdību, kaut arī iedzīvotāju vairākums apgalvo, ka nevēloties pirmstermiņa vēlēšanas, ja koalīcija sašķelsies.

"Astoņdesmit procenti austriešu nav apmierināti ar valdību," trešdien pirmajā lappusē raksta avīze "Heute", norādot, ka kabineta popularitāte noslīdējusi nepieredzēti zemā līmenī.

Pat 72% Gūzenbauera atbalstītāju teica, ka neesot apmierināti, liecina tirgus pētījumu institūta dati.

Tomēr 67% aptaujāto iebilda pret pirmstermiņa vēlēšanām, kaut arī šos draudus pastāvīgi min mediji.

"Pirmstermiņa vēlēšanas ir pēdējais, kas šai valstij būtu vajadzīgs - pirms vai pēc Eiropas čempionāta," teica nedēļas izdevuma "Profil" komentētājs Svens Gehters.

No 7. līdz 29. jūnijam Eiropas čempionātu futbolā rīkos kopīgi Austrija un Šveice.

"Neviens no tā neiegūs mazāk kā abas valdošās partijas. Tām nav ko iegūt, vismaz ne procenta punktus, kas tām nodrošinātu labus rezultātus koalīcijas sarunās ar jebkuru partneri," piebilda Gehters.

Gūzenbauera sociāldemokrāti uzvarēja 2006. gada oktobra vēlēšanās ar nelielu pārsvaru, iegūstot 35,3% vēlētāju balsu salīdzinājumā ar 34,3%, ko saņēma Tautas partija, kas tagad ir viņu partnere valdībā. Taču abām partijām pastāvīgi ir nesaskaņas svarīgākajos jautājumos, piemēram, par fiskālo reformu.

Laikraksts "Kurier" divās lappusēs uzskaita valdības neizpildītos solījumus, sākot no nodokļu samazināšanas līdz pacientu aprūpei mājās, izglītības reformai, imigrantu integrēšanai, vides aizsardzībai, administratīvajai reformai un finansiālai palīdzībai mazturīgajiem iedzīvotājiem.

Speciālisti apgalvo, ka administrācijas reforma vien ietaupītu divus miljardus eiro (1,4 miljardus latu) gadā.

Otrs sociāldemokrātu kampaņas laikā dotais solījums - labāka nodokļu sadale - arī ir atlikts uz nenoteiktu laiku. Austrijā viena trešdaļa vidusšķiras strādnieku dod vairāk nekā pusi - 51,4% - no ienākumu nodokļa.

Kaut arī abām partijām vēl jāvienojas par iespējamo reformu, tās jau tagad strīdas par tās īstenošanas laiku. Sociāldemokrāti iesaka 2009. gadu, bet Tautas partija pastāv uz 2010.gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!