Foto: AP/Scanpix
Austrijas galēji labējā Brīvības partija zaudējusi varu sava dibinātāja un kādreizējā līdera Jerga Haidera bastionā Karintijā.

Tajā pašā laikā vēlēšanās, kas svētdien notika Karintijā un Lejasaustrijā, panākumus guvusi cita populistu partija - Štronaha komanda, kas nodēvēta tās dibinātāja - 80 gadus vecā austriešu izcelsmes kanādiešu autodetaļu ražošanas magnāta un miljardiera Franka Štronaha - vārdā.

Iepriekšējās vēlēšanās, kas notika 2009.gadā, Brīvības partijas vietējais atzars (FPK) Karintijā ieguva 44,9% balsu, taču pateicoties daudzajiem korupcijas skandāliem, šoreiz par to nobalsojuši tikai 17,1% karintiešu.

Savukārt pirmo vietu ar 37,1% balsu Karintijā ieguvuši sociāldemokrāti (SPÖ), kas šajā federālajā zemē pie varas nav atradušies kopš 1999.gada.

Sociāldemokrātu atbalstītāju skaits salīdzinājumā ar iepriekšējām vēlēšanām pieaudzis par 8,4 procentpunktiem, un tas nostiprinājis Austrijas kanclera Vernera Faimana pozīcijas pirms šogad gaidāmajām federālajām vēlēšanām.

Tikmēr SPÖ koalīcijas partneri nacionālajā līmenī - Tautas partija (ÖVP) - guvuši labus panākumus Lejasaustrijā, kur par konservatīvajiem balsojis 51% vēlētāju, ļaujot savu gubernatora krēslu saglabāt Ervīnam Prellam.

Arī šajā federālajā zemē Brīvības partijas atbalstītāju skaits sarucis par diviem procentpunktiem, un Lejasaustrijā galēji labējie ieguvuši 8,5% balsu, ierindojoties ceturtajā vietā aiz Štronaha komandas.

Vienlaikus Lejasaustrijā par 3,9 procentpunktiem samazinājies atbalsts arī SPÖ, par kuru balsojuši 21,6% vēlētāju.

Haidera dibinātā Brīvības partija (FPÖ) 2000.gadā satricināja visu Eiropu, iekļūstot Austrijas valdošajā koalīcijā. Neskatoties uz vēlāko šķelšanos un atbalsta kritumu, Karintijā partija joprojām saglabāja lielu popularitāti, un pēc Haidera nāves 2008.gadā šī federālā zeme palika par (FPÖ) galveno atbalsta punktu.

Taču korupcijas skandāli, tostarp atklātībā nonākušās ziņas, ka Haiders labprāt izmantojis politiku savu kabatu pildīšanai, kā arī grūtības, kuras piedzīvo zemes ekonomika, novedušas pie Brīvības partijas popularitātes krituma arī Karintijā.

FPÖ nacionālās organizācijas līderis Heincs Kristiāns Štrahe, kurš rudenī gaidāmajās federālajās vēlēšanās tomēr cer atkārtot Haidera panākumus, jau atzinis, ka vēlēšanu iznākums Karintijā licis viņam "personīgi ļoti vilties".

"Ja Karintiju vadīs sociāldemokrāti, tad mēs uz Karintiju nogādāsim visus tos patvēruma ļaunprātīgos izmantotājus," uzrunājot atbalstītājus zemes galvaspilsētā Klāgenfurtē, paziņoja Štrahe, piebilstot, ka kreisie vēloties "spļaut Haidera kapā".

Tikmēr necerētus panākumus abās federālajās zemēs, kur svētdien notika vēlēšanas, guvusi tikai 2012.gadā dibinātā eiroskeptiskā Štronaha komanda, kas apsteigusi tādas sen pastāvošas partijas kā, piemēram, "zaļie". Karintijā par to nobalsoja 11,3%, bet Lejasaustrijā - 9,7% vēlētāju, ar ko pietiek, lai partija iekļūtu abu zemju parlamentos.

Štronahs Austriju atstāja pirms sešām desmitgadēm ar pāris dolāriem
kabatā un devās uz Kanādu, kur viņš nodibināja uzņēmumu "Magna International", kas vēlāk kļuva par globāla mēroga autodetaļu piegādātāju.

Pievērsties politikai Štronahs mēģināja jau Kanādā, taču 1988.gada parlamenta vēlēšanās viņš cieta neveiksmi.

Tagad viņš atgriezies dzimtenē, un šķiet, ka tas Šronaham beidzot devis iespēju realizēt sevi arī politikā.

Viņš iestājas pret Austrijas dalību eirozonā un apgalvo, ka Eiropas līderi bijuši "muļķi", ieviesdami eiro. Pirms vēlēšanām Štronahs gan mīkstināja savu nostāju un aicinājumus atgriezties pie nacionālajām valūtām aizstāja ar ideju par atšķirīga eiro ieviešanu katrai no dalībvalstīm.

"Tas ir pilnīgs vājprāts, tas vienkārši nav īsti pārdomāts," norāda ekonomists un bijušais Vīnes Progresīvo pētījumu institūta direktors Bernhards Felderers, vienlaikus atzīstot, ka daudzas no Štronaha citām idejām esot "visai saprātīgas".

Tomēr viņa politiskā programma joprojām ir izplūdusi. Pagaidām viņš vienīgi runā par birokrātijas apcirpšanu, valsts parāda samazināšanu, ienākuma nodokļa vienotās likmes ieviešanu un jaunu Māršala plānu Eiropas dienvidu valstīm.

"Viņš izmanto pret partijām, pret istablišmentu vērstos noskaņojumus un bijis visai veiksmīgs," norāda Vīnes universitātes politikas zinātnes pasniedzējs Markuss Vāgners. "Viņš izmanto raizes par eiro krīzi. Tas ir politiskais jautājums, ar kuru viņš visciešāk identificējas."
Taču Štronaha plāni ir ambiciozi.

"Štronaha komandas mērķis ir federālās vēlēšanas. Zemju vēlēšanas (..) mums vienīgi ir izmēģinājums," intervijā laikrakstam "Österreich" svētdien atzina jaunais partijas līderis.

Tikmēr Faimans cenšas izrādīt, ka Štromahs viņam raizes nerada.
"Domāju, ka ļaudis, kas balso par Štronahu, ir protesta balsotāji," sacīja kanclers. "Esmu ticies ar Franku Štonahu, un viņš man radīja iespaidu kā tāds, kurš nepaliks, ja viņam neveiksies. Viņš nav tas, kuram vajadzētu veidot Austrijas nākotni."

"Par naudu var nopirkt daudz ko," viņam piebalsoja ÖVP līderis un vicekanclers Mihaels Špindelegers. "Jā, tas viņam bija veiksmīgs vēlēšanu rezultāts, taču nebūt nebija tik spīdošs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!