Foto: AP/Scanpix/LETA

Austrijas galēji labējās Brīvības partijas (FPOe) ministri ir gatavi demisionēt, pirmdien preses konferencē paziņojis partijas jaunais līderis Norberts Hofers.

Jau vēstīts, ka Austrijas prezidents Aleksandrs van der Bellens ir izsludinājis pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas pēc vicekanclera Heinca Kristiāna Štrahes demisijas.

Krīzi Austrijas valdībā izraisīja piektdien vācu mediju publiskotais videoieraksts, kurā redzams, kā FPOe līderis Štrahe sievietei, kas uzdodas par kāda krievu oligarha radinieci, šķietami piedāvā dalību publiskajos iepirkumos apmaiņā pret politisko atbalstu. Štrahe pēc tam atkāpās no vicekanclera amata un no FPOe vadības.

Austrijas kanclers Sebastians Kurcs sestdien paziņoja, ka viņa vadītā konservatīvā Tautas partija (OeVP) vairs nevar strādāt vienā koalīcijā ar Brīvības partiju. Valdībā FPOe politiķi ieņem iekšlietu, ārlietu, aizsardzības, transporta un sociālo lietu ministru amatus. Mediji ziņo, ka Kurcs gatavojas atlaist iekšlietu ministru Herbertu Kiklu.

"Mēs atteiksimies no amatiem valdībām, ja iekšlietu ministrs Herberts Kikls tiks piespiests aiziet," preses konferencē paziņoja Hofers, kurš ieņem infrastruktūras ministra amatu un svētdien pārņēma FPOe vadību no Štrahes.

"Man ir ļoti žēl, ka tik lielisks valdības projekts beidzas tik drīz (..). Es domāju, ka šī valdība bija ļoti populāra," sacīja Hofers, piebilstot, ka Kikls nav izdarījis neko sliktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!