Foto: AFP/Scanpix/LETA

Austrijas galēji labējā Brīvības partija (FPÖ) pēc nākammēnes gaidāmajām vēlēšanām vēlētos atjaunot koalīciju ar konservatīvajiem, piektdien Vīnē prezentējot kampaņas plakātus, apliecināja FPÖ līderi.

"Drošība Austrijai - jāturpina koalīcija mūsu dzimtenei," pauž viens no kampaņas saukļiem.

Bijušais FPÖ iekšlietu ministrs Herberts Kikls piektdien uzsvēra, ka plāno pastiprināt cīņu pret imigrāciju un nogādāt imigrantus atpakaļ viņu dzimtajās valstīs.

"Tiem, kas vēlas, lai mēs turpinātu šo kursu, ir jābalso par FPÖ," viņš sacīja.

Konservatīvās Tautas partijas (ÖVP) priekšsēdētājs un bijušais kanclers Sebastiāns Kurcs nav izslēdzis iespēju, ka varētu tiks izveidota vēl viena koalīcija ar galēji labējiem, tomēr skaidri paudis, ka pretrunīgi vērtētais stingrā kursa piekritējs Kikls nākotnes valdībā nepiedalīsies.

Tuvojoties 29. septembra vēlēšanām, aptaujās līderpozīcijās ar 35% ir ÖVP. Par sociāldemokrātiem gatavi balsot 23%, bet par FPÖ - 20%.

Pirmstermiņa vēlēšanas Austrijā jārīko, jo Kurcs izbeidza viņa vadītās labēji centriskās ÖVP koalīciju ar FPÖ saistībā ar atklātībā nonākušu videoierakstu, kurā FPÖ līderis un vicekanclers Hanss Kristians Štrahe piedāvā ienesīgus līgumus ar valdību kādai sievietei, kas uzdodas par Krievijas oligarha radinieci.

Pēc tam Kurcs izveidoja pagaidu mazākuma valdību tikai ar ÖVP ministriem, kurai bija jāstrādā līdz ārkārtas vēlēšanām, taču parlaments pēc FPÖ ierosinājuma izteica neuzticību Kurcam, un valdība krita.

Jūnija sākumā sāka darbu pagaidu valdība, kuru vada Brigite Bīrleina, kas līdz tam bija Konstitucionālās tiesas tiesnese. Pagaidu valdība strādās līdz jauna ministru kabineta izveidošanai pēc vēlēšanām.

Kārtējām parlamenta vēlēšanām Austrijā būtu bijis jānotiek 2022. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!