Foto: PantherMedia/Scanpix

Austrijas Konstitucionālā tiesa trešdien atzinusi, ka municipālās vēlēšanas 2. Vīnes rajonā nāksies rīkot no jauna.

Pērnā gada novembrī notikušo municipālo vēlēšanu rezultātus Leopoldštates rajonā apstrīdēja galēji labējā Brīvības partija (FPÖ), kas pagājušajā nedēļā apstrīdējusi arī Austrijas prezidenta vēlēšanu iznākumu.

FPÖ savu prasību pamatoja ar neatbilstību starp nobalsojušo vēlētāju skaitu un biļetenu skaitu.

Pēc sākotnējās saskaitīšanas biļetenu izrādījās par 82 mazāk nekā nobalsojušie vēlētāji. Savukārt pēc pārskaitīšanas biļetenu jau bija par 23 vairāk nekā balsotāju.

Konstitucionālā tiesa atzina, ka otrajā skaitīšanas reizē iegūtais rezultāts bijis pareizs. Lai gan joprojām nav noskaidrots, kā radusies šāda neatbilstība, tiesa atzina, ka tā ir pretrunā ar Vīnes vēlēšanu noteikumiem un tādējādi ir pretlikumīga.

Tiesa atkārtotas vēlēšanas var izsludināt tikai gadījumā, ja pārkāpumi var ietekmēt vēlēšanu iznākumu, kā tas ir šajā gadījumā.

Lai gan sociāldemokrātu uzvara nav apšaubāma, "zaļie" un FPÖ cīņā par otro vietu faktiski ieguvuši vienādu balsu skaitu – attiecīgi 10 031 un 10 010.

Tādējādi 23 balsu neatbilstība var ietekmēt vēlēšanu iznākumu, atzina tiesa.

Vēlēšanas nāksies atkārtot visā 2. rajonā, jo nav iespējams nešaubīgi nošķirt tos vēlētājus, kas balsojuši iecirkņos, no tiem, kas balsojuši pa pastu.

Atkārtotās vēlēšanas, visticamāk, notiks septembrī, kad būs beigusies vasaras atvaļinājumu sezona.

Lai gan šim spriedumam nav tieša sakara ar prezidenta vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanu, tas var vairot FPÖ izredzes arī otrajā prāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!