Austrumeiropas valstis ir kļuvušas par visperspektīvāko reģionu pasaules pārtikas mazumtirdzniecības kompānijām, kas vēlas paplašināt savu darbību attīstības valstu tirgos, nomainot šajās pozīcijās Ķīnu, teikts ceturtdien publiskotā ASV konsultantfirmas "A.T. Kearney" pētījumā.
Latvija kā vienīgā no Baltijas valstīm, kas ir iekļauta 30 perspektīvāko attīstības valstu tirgu sarakstā, atrodas 19.vietā.

"A.T. Kearney" noteiktais pasaules mazumtirdzniecības attīstības indekss 2003.gadā visaugstākais ir bijis Krievijai. Trīsdesmit perspektīvāko attīstības valstu saraksta sākumā ierindotas vēl divas Austrumeiropas valstis - Slovākija un Ungārija, kas ieņēmušas attiecīgi otro un ceturto vietu. Trešais perspektīvākais attīstības valstu tirgus "A.T. Kearney" vērtējumā ir Ķīna.

No citiem pasaules reģioniem sarakstā plašāk pārstāvēta ir Ziemeļāfrika un saraksta pirmajā desmitniekā iekļautas Maroka, Ēģipte un Tunisija.

"A.T. Kearney" reitings tiek veidots, ņemot vērā atsevišķu valstu ekonomiskos un politiskos riskus, mazumtirdzniecības telpu platību, starptautisko mazumtirgotāju skaitu, kas jau darbojas valstī, kā arī valsts ekonomiskās attīstības tempus salīdzinājumā ar mazumtirdzniecības pieaugumu.

Konsultantfirma norāda, ka Ķīna savas līdzšinējās līderpozīcijas kā perspektīvākā valsts mazumtirdzniecības attīstībai šobrīd ir zaudējusi galvenokārt tāpēc, ka šajā valstī darbību jau ir uzsācis liels skaits ārvalstu mazumtirdzniecības uzņēmumu.

"A.T. Kearney" arī atzīmē, ka ASV pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumiem ir pietiekami daudz problēmu savā valstī un tie nelabprāt izvēlas paplašināt darbību ārvalstīs. Tomēr analītiķi ir plaši prognozējuši, ka "Wal-Mart Stores" pēc agresīvās paplašināšanās ASV dažu nākamo gadu laikā varētu pievērsties Austrumeiropai.

Vienlaikus pētījumā norādīts, ka ekspansija ārzemēs ne vienmēr nes peļņu - divas trešdaļas kompāniju neizpildīja sākotnēji iecerētos finanšu mērķus, kad tās sāka darbu jaunattīstības valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!