Austrumtimoras galvaspilsētā Dili sestdien no jauna uzliesmojusi vardarbība, nemiernieku grupām par spīti ārvalstu spēku klātbūtnei dedzinot ēkas un izlaupot veikalus.
Vairāk nekā 1000 karavīru no Austrālijas, Jaunzēlandes un Malaizijas nespēja apturēt nemiernieku uzbrukumus, kas aptuveni 50 000 cilvēku likuši pamest mājas un patverties kalnos vai bēgļu nometnēs.

Sestdien Dili bija dzirdamas apšaudes un sprādzieni, karavīriem un policistiem, kas sacēlušies pret valdību, nepakļaujoties amatpersonu rīkojumam atgriezties barakās.

"Pašlaik faktiski norisināt savstarpēja atriebība starp dažādām grupām. Tas ir sabiedrības daļu konflikts, kas ir saasinājies," ANO pārstāvis no Dili sacīja Austrālijas radiostacijai "ABC Radio".

Vardarbības uzliesmojums licis ANO aicināt nodrošināt tās 350 cilvēku personāla evakuāciju, kamēr starptautiskie miera uzturētāji atjaunos kārtību Austrumtimorā.

Izskanējušas ziņas, ka valdību neatbalstoši policisti un karavīri izdalījuši ieročus kaujiniekiem, kas tagad karo pret valdības spēkiem Dili.

"Tas ir pilnīgs ārprāts. Tas ir austrumi pret rietumiem, karavīri pret karavīriem, policisti pret karavīriem, ikviens pret ikvienu," Austrālijas radio pavēstīja katoļu priesteris, tēvs Lalu.

Austrumtimoras ārlietu ministrs Žozē Ramušs Orta atzina, ka valdības vara ir pilnībā sabrukusi un brīdināja, ka karojoši grupu atbruņošana būs grūts darbs starptautiskajiem miera uzturētājiem.

Austrālijas armijas vadītāja vietnieks Kens Gilespijs žurnālistiem Kanberā pavēstīja, ka Austrālijas miera uzturētāju Dili komandierim pulkvežleitnantam Mikam Mamfordam paredzēta tikšanās ar policijas majoru Alfredu Reinhadu, kurš vada aptuveni 600 no armijas padzītu karavīru nemiernieku grupu.

Nemierus sākotnēji izraisīja aptuveni puses karavīru atlaišana no 1400 personu lielās Austrumtimoras armijas. Vardarbība uzliesmoja, kad valdības spēki atklāja uguni uz atlaisto karavīru un viņu atbalstītāju protesta akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!