Austrumtimorā jau vairākas dienas turpinās sadursmes starp valsts drošības spēkiem un policijas atkritējiem, kas prasījušas vismaz divu cilvēku dzīvības.
Kaujas atsākās agrā trešdienas rītā netālu no valsts galvaspilsētas Dili, kur atrodas Timoras armijas bāze.

"Kalnos pie Dili notika smaga bruņota cīņa, taču mūsu spēkiem izdevās viņus iedzīt strupceļā," aģentūrai AFP sacīja armijas pārstāvis, kurš stādījās priekšā kā seržants Niksons.

Dili rietumos nezināmi ļaundari aizdedzināja piecas mājas.

Otrdien divās apšaudēs nogalināts Austrumtimoras armijas kareivis un policijas leitnants, savukārt ievainojumus guvuši vēl pieci cilvēki.

Pēc valdības sniegtajām ziņām, kareivis nogalināts, kad divām karavīru grupām uzbrukušas no Dili aizbraukušās policistu vienības.

Policijas majora Alfredu Reinhadu vadītā nemiernieku grupa kopš 4.maija apmetusies kādā mazpilsētā netālu no Dili, pastiprinot baumas par vardarbības iespējamu pastiprināšanos valsts galvaspilsētā.

Reinhadu pēdējie izteikumi kļuvuši aizvien draudošāki, un viņš pieminējis valsts noārdīšanu, savukārt valdība pavēstīja par mēģinājumiem aizturēt nemierniekus pēc viņu ierašanās Dili.

Pirmdien preses konferencē Reinhadu visiem Dili iedzīvotājiem, kuri baidās no vardarbības, ieteica pamest pilsētu, kā arī aicināja valdību "nepieļaut tālāku asinsizliešanu".

Pagājušajā mēnesī notikusī protesta akcija 6000 dezertēšanas dēļ no armijas padzīto kareivju atbalstam izvērtās nemieros, kad drošības spēki uz pūli atklāja uguni.

Sadursmēs dzīvību zaudēja pieci cilvēki, bet vismaz 21 000 cilvēku nemieru sākumā pameta valsts galvaspilsētu. Vardarbības uzliesmojumi ir niknākie kopš 1999.gada balsojuma par neatkarību no Indonēzijas.

Otrdienas vardarbība izraisīja kārtējo izbiedēto iedzīvotāju masveida bēgšanu, un mājas pameta 200 iedzīvotāji, lai patvērumu meklētu klosterī.

Austrālija un Jaunzēlande izteikušas gatavību nepieciešamības gadījumā nosūtīt uz Austrumtimoru savus karavīrus, lai palīdzētu apspiest augošos nemierus.

Austrālija saviem pilsoņiem ieteica atstāt Austrumtimoru, kuras prezidents Šanana Gužmau pa daļai nemieru dēļ atcēlis vizīti uz Ķīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!