Sestdienas vakarā pasažieru autobusa avārijā Igaunijā cietuši 12 cilvēki no Latvijas, ziņo Latvijas Radio.
Kā pastāstīja ceļojuma gide Inta Zemīte no "Jēkaba aģentūras", autobusā kopumā bijuši aptuveni 50 cilvēki. Vairumam cietušo medicīniskā palīdzība sniegta negadījuma vietā, taču pāris cilvēkus neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi nogādājuši slimnīcā.

Vairumam cietušo mediķi nav konstatējuši smagas traumas - daži bija guvuši sasitumus vai sagriezušies ar stikliem, tāpēc pēc palīdzības saņemšanas viņi ar citu autobusu nogādāti Latvijā. Divi autobusa pasažieri uz medicīniskajām pārbaudēm aizvesti pēc nogādāšanas Latvijā. Savukārt viena sieviete paturēta Tartu slimnīcā sīkāku pārbaužu veikšanai, bet šodien arī viņa pārvesta uz Latviju.

Arī viena no negadījumā iekļuvušajām sievietēm stāstīja, ka ļoti būtiskas traumas avarējušā autobusa pasažieri nav guvuši - daži sagriezušies ar stikliem, bet trīs cilvēki guvuši muguras traumas.

Igaunijas masu mediji ziņo, ka autobusu "Setra" vadījis 1955 gadā dzimušais Pāvels. Negadījumā vieglākas traumas guvuši 1979.gadā dzimusī Dagmāra, 1983.gadā dzimusī Santa, 1971.gadā dzimusī Vineta, 1981.gadā dzimusī Ingrīda, 1970.gadā dzimusī Ilze, 1987.gadā dzimusī Elīna, 1980.gadā dzimusī Ruta, 1966.gadā dzimusī Olga, 1978.gadā dzimušais Mārtiņš, 1980.gadā dzimusī Ilona un 1968.gadā dzimusī Lāsma, bet Tartu slimnīcā tikusi ievietota 1965.gadā dzimusī Inga.

Negadījums noticis uz nomaļa ceļa Igaunijas pierobežā, netālu no Krievijas robežas, kur ekskursanti bija devušies apskatīt smilšu alas. Sākotnēji izskanēja informācija, ka avārija notikusi, jo autobusa vadītājs pārsniedzis atļauto braukšanas ātrumu. Zemīte šādu informāciju noliedza, uzsverot, ka negadījumā vainojams apledojušais ceļš.

Pēc gides stāstītā, autobuss braucis ļoti lēnām - ar ātrumu līdz 30 kilometriem stundā, taču uz ceļa bijis ass līkums, ceļš strauji vedis lejup, turklāt par to nav bijušas izvietotas brīdinājuma ceļa zīmes, vien līdz 70 kilometriem stundā ierobežots maksimālais braukšanas ātrums.

Sākotnēji licies, ka autobusam izdosies izbraukt līkumu, taču tad tas saslīdējis un, pat neskatoties uz nelielo braukšanas ātrumu, to nav izdevies savaldīt. Autobuss atdūries pret ceļa malā sašķūrēto sniegu, apgāzies uz sāniem un ieslīdējis pļavā. Zemīte atzina, ka avārijas sekas varēja būt smagākas, ja autobusa ceļā būtu gadījušies koki.

Pēc autobusa apgāšanās cilvēki sakrituši vienā pusē. Šoferis, kuram ir ap 30 gadu darba stāžs, operatīvi reaģējis un palīdzējis pasažieriem izkļūt no autobusa. Līdz mediķu atbraukšanai visi pasažieri jau bija izkļuvuši no autobusa.

Pašlaik arī Igaunijas tiesībsargi atzīstot, ka atbildība par negadījumu jāuzņemas ceļu uzturētājiem, turklāt šajā ceļu posmā līdzīgas avārijas notikušas vairākkārt.

Gan Zemīte, gan negadījumā iekļuvusī sieviete atzina, ka autobusā brauca "Hansabankas" darbinieki, kuri par labu darbu aizvesti uz Igauniju slēpot un aplūkot vietējos tūrisma objektus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!