Foto: AP/Scanpix/LETA

Kremlis uz nenoteiktu laiku atlicis "referendumus" par Donbasa "republiku" un Zaporižjes, Harkivas un Hersonas apgabalu okupēto teritoriju "pievienošanos Krievijai", pavēstījuši Kremlim tuvi avoti.

Kā skaidroja izdevuma "Meduza" sarunu biedri, vienīgais iemesls šādam lēmumam bija veiksmīgais Ukrainas karaspēka pretuzbrukums Harkivas apgabalā. Avoti uzsvēra, ka ar Kremli saistīti polittehnologi, kas strādāja Harkivas un Zaporižjes apgabalos, jau atsaukti uz Krieviju. Hersonas apgabalā joprojām uzturas Krievijas polittehnologi, kas gatavoja referendumu.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina partija "Vienotā Krievija" bija ierosinājusi 4. novembrī rīkot referendumus par Krievijas karaspēka sagrābto Ukrainas teritoriju aneksiju.

Iepriekš krievu iebrucēji bija iecerējuši tā dēvētos referendumus sarīkot jau septembrī, taču Ukrainas armijas uzsāktais pretuzbrukums lika okupantiem atlikt šo balsojumu fikciju, kas pārkāpj jebkādas starptautiskās tiesības.

Kā norādīja viens no "Meduza" sarunu biedriem, jau nākamnedēļ Ukrainas teritoriju okupācijas "militāri-civilajām pārvaldēm" bija oficiāli jāpaziņo par gatavošanās sākšanu novembra referendumam. Tagad visi šie plāni ir apturēti, "par novembri vairs nav runas".

Kremlim pietuvinātie "Meduza" avoti uzsvēra, ka Krievijas varasiestādes nesaprot, kad varēs atgriezties pie konkrētu iespējamā balsojuma datumu apspriešanas, tas ir atkarīgs no tā, kā izvērsīsies Ukrainas pretuzbrukums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!