Foto: stock.xchng
Eiropas Komisija (EK) trešdien plāno rekomendēt Igaunijas uzņemšanu eirozonā 2011.gadā, jo tai izdevies izpildīt visus ekonomiskos kritērijus, pavēstīja avots EK.

Komisāri "vairāk nekā pozitīvi" novērtējuši Igaunijas centienus kļūt par 17. eirozonas valsti, atklāja avots.

Ja Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis šo priekšlikumu atbalsīs, Igaunija kļūs par pirmo Baltijas valsti, kurā tiks ieviests eiro.

Tā būs arī piektā no valstīm, kas Savienībai pievienojās 2004.gadā un kas līdz šim pārgājušas uz eiro: 2007.gadā šo valūtu ieviesa Slovēnija, 2008.gadā - Kipra un Malta, 2009.gadā - Slovākija.

Lai pievienotos eirozonai, valstīm ir jāizpilda vairāki kritēriji: jāsaglabā noteiktais valsts parāda un budžeta deficīta līmenis, jākontrolē inflācija, kā arī jāierobežo valūtas kursa svārstības ārvalstu tirgos un procentu likmju izmaiņas.

Sākotnēji Igaunija Eiropas kopējai monetārajai telpai plānoja pievienoties 2007.gadā, taču to aizkavēja augstā inflācija.

Kā ziņots, Eiropas Komisija un Eiropas Centrālā banka 12.maijā izdos novērtējumu par Igaunijas atbilstību uzņemšanai eirozonā, vērtējot Tallinas fiskālos un inflācijas mērķus.

EK un ECB ziņojumam ir rekomendējošs raksturs Eiropas Savienības Padomei, kas šo jautājumu skatīs jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!