Foto: AFP/Scanpix/LETA

Azerbaidžānā pēdējos gados ievērojami pieaudzis hidžāba nēsātāju skaits, un valsts saskārusies ar jaunu sociālo problēmu – tradicionālos musulmaņu tērpus nēsājošajām sievietēm ir gandrīz neiespējami atrast darbu, raksta "Eurasia Net". Par spīti oficiālai ticības brīvībai, faktiski valsts pārvaldē pastāv nerakstīts liegums pieņemt hidžābā tērptas sievietes darbā un līdzīga neformāla diskriminācija pastāv arī privātajā sektorā.

Darba intervijās kandidātēm hidžābos tiek jautāts, vai viņas darba iegūšanas gadījumā būtu gatavas nevilkt galvassegu un noraidošas atbildes sniedzējām vakantais amats visbiežāk netiek piedāvāts par spīti citām viņu prasmēm, vēsta medijs. Neformāls liegums nēsāt hidžābus pastāvot arī vairumā izglītības iestāžu.

Lielāko problēmu sagādājot sabiedrībā izplatīts pieņēmums, ka hidžāba nēsātājas pieder islāma ekstrēmistiem. Šī pieņēmuma dēļ daudzas ticīgās nonākušas tādā izmisumā, ka tās jau pārkāpušas savu reliģisko pārliecību un noņēmušas galvassegu.

Vēsturiski islamticīgajā Azerbaidžānā izteikts vairums iedzīvotāju realitātē ticībai ir piederīgi tikai formāli, un valsts pat lepojas ar politiskās pārvaldes sekulārismu. Turklāt galvaspilsētā Baku pat atrodas "atbrīvotās sievietes" piemineklis, kurā attēlotā persona noņem musulmaņu tradicionālo galvassegu.

Praktizējošo musulmaņu skaits pieaug jau kopš Padomju Savienības sabrukuma, tomēr oficiālas statistikas par aktīvajiem islamticīgajiem nepastāv. Savukārt tieši pēdējos gados palielinājies hidžābu valkājošo sieviešu skaits, raisot diskusijas sabiedrībā, tostarp internetā. Bažas pastiprinot aizvien lielākais tūristu skaits no arābu valstīm un kaimiņvalsts Irānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!