Foto: AP/Scanpix/LETA

Pieaugot saspīlējumam uz Armēnijas un Azerbaidžānas robežas, kā rezultātā krituši jau vairāki cilvēki, Baku otrdienas vakarā sarīkots vērienīgs atbalsta mītiņš azerbaidžāņu militārajiem spēkiem. Tas vakara gaitā pārauga pret Azerbaidžānas valdību vērstā protestā un sadursmēs ar policiju, ziņo "Eurasia Net".

Tiek lēsts, ka mītiņā un vēlākā protestā pret valdības aizsardzības politiku piedalījās kopumā ap 30 000 cilvēku. Sākotnēji autoritārajai varai tīkamajam mītiņam pāraugot protestā, kurā tika pieprasīta došanās karā ar kaimiņvalsti Armēniju, pūļa savaldīšanai tika nosūtīti īpaši pūļa savaldīšanai apmācīti spēki. Tas gan neapturēja protestētāju ielaušanos parlamenta ēkā.

Mītiņš armijas atbalstam tika sarīkots pēc trīs dienas ilgušām sadursmēm uz abu valstu robežas, kuru laikā bojā gājuši vismaz 11 Azerbaidžānas militārpersonas, tostarp ģenerālmajors Polads Hašimovs. Savukārt tā pāraugšana valdību kritizējošā protestā bija spontāna un neorganizēta, vēsta reģiona politiku atspoguļojošais medijs.

Sākotnējais mītiņš noticis ārpus pilsētas centra, bet pamazām, protestētāju skaitam strauji pieaugot, pūlis devies uz pilsētas centru. Skandēti saukļi "Karabaha ir mūsu!", "Virspavēlniek, dod mums ieročus!", "Mēs neatkāpsimies, kamēr Karabaha netiks atbrīvota!", kā arī izskanējuši aicinājumi atkāpties Azerbaidžānas Bruņoto spēku virspavēlniekam Nadžmadīnam Sadigovam.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Vēlā vakarā cilvēku Baku centrā palicis vēl vairāk, arvien ierodoties jauniem protestētājiem no dažādiem attālākiem pilsētas rajoniem un galvaspilsētas apkārtnes. Neatkarīgais laikraksts "Azadliq" trešdien ziņo, ka policija liegusi centrā nokļūt aptuveni 3000 pilsētas Hirdalanas rajona iedzīvotājiem, kuri vēlējušies pievienoties protestam. Kā liecinot ieraksti soctīklos, daudzi aktīvisti un protestētāji bijuši pārsteigti un sašutuši, ka policija un līdz ar to valsts nostājas pret viņiem nevis atbalsta viņu mērķus.

Pēc tam, kad daļa protestētāju iebruka parlamenta ēkā, tajā nodarot nelielus postījumus, starp policiju un protestētājiem izvērsās sadursmes. Protestējošie azerbaidžāni apgāzuši policijas mašīnas, bet policija pūļa izdzenāšanai lietojusi ūdensmetējus un asaru gāzi.

Arī trešdien Baku notiekošās sadursmēs kritušo ģenerālmajora Hašimova un pulkveža Ilgara Mirzojeva bēres izvērtās masu sēru procesijās (foto galerijā).

Arī trešdien parlamenta ēku turpina sargāt bruņoti policijas spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!