Foto: AFP/Scanpix

Azerbaidžānas spēki trešdien Kalnu Karabahā notriekuši Armēnijas armijas helikopteru, paziņojusi Baku.

Šis ir nopietnākais militārais incidents pie Kalnu Karabahas robežas kopš 1994.gada pamiera, kas pārtrauca asiņaino konfliktu par šo reģionu.

"12.novembrī kaujas helikopters "MI-24" mēģināja uzbrukt Azerbaidžānas armijas pozīcijām netālu no Aghdamas apgabala. Azerbaidžānas armija helikopteru notriekusi," paziņojusi Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija.

Armēnijas mediji ziņo, ka incidentā gājuši bojā trīs helikoptera piloti.

Kalnu Karabahas varasiestādes ziņoja, ka helikoptera atlūzas aizdegušās.

Kalnu Karabahas Aizsardzības ministrija apstiprināja, ka Azerbaidžānas spēki notriekuši helikopteru, kas veicis lidojumu militāro mācību ietvaros.

"Ienaidnieks turpina intensīvi šaut incidenta vietas virzienā ar dažādiem maza kalibra ieročiem," norādīts ministrijas paziņojumā.

Azerbaidžānas un Armēnijas starpā pastāv līdz šim nepārvaramas domstarpības par Kalnu Karabahu.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Tai ir ļoti cieša saistība ar Armēniju, bet oficiāli joprojām tiek uzskatīts, ka tā ir Azerbaidžānas sastāvā. Jau kopš Pirmā pasaules kara beigām šis armēņu apdzīvotais apgabals ir bijis par iemeslu strīdiem starp Armēniju un Azerbaidžānu.

Kalnu Karabaha savu neatkarību pirmo reizi pasludināja 1991.gadā. Tās atdalīšanās no Azerbaidžānas veicināja kara izraisīšanos starp Azerbaidžānu un Armēniju. Karā dzīvību zaudēja aptuveni 35 000 cilvēku, un vairāk nekā miljons cilvēku abās valstīs bija spiesti pamest savas mājas.

Azerbaidžāna draudējusi zaudētās teritorijas atgūšanai pielietot spēku, ja sarunas nedos nekādus rezultātus. Savukārt Armēnija paudusi apņēmību uz jebkādām militārām akcijām reaģēt ar masīvu prettriecienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!