Foto: RIA Novosti/Scanpix
Azerbaidžānas tanki pirmo reizi 21 gada laikā trešdien apšaudījuši karavīru pozīcijas Kalnu Karabahā, kuru par sev piederīgu teritoriju uzskata gan Baku, gan Erevāna, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

"Pirmo reizi kopš pamiera [1994. gadā], Azerbaidžāna Karabahas frontē ir izmantojusi tankus," teikts ar Armēniju cieši saistītās Kalnu Karabahas varasiestāžu paziņojumā. Apšaudē nogalināts karavīrs Gariks Avanesians.

"No tankiem un granātmetējiem izšauti 1500 šāviņi," informē Kalnu Karabaha.

Tikmēr Azerbaidžāna apgalvo, ka apšaudi sākusi Armēnija, raidot mīnmetēja lādiņus pa apdzīvotām vietām Azerbaidžānā.

"Atbildīgs par to visu ir Armēnijas režīms," norāda Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija.

ASV Valsts departaments vardarbību ir nosodījis un aicina abas puses turēties pie pamiera ievērošanas. "Pēdējā vardarbības eskalācija un smago ieroču izmantošana ir nepieņemama," medijs citē departamenta pārstāvi Džonu Kirbiju.

Kalnu Karabaha ir galvenokārt armēņu apdzīvots reģions starp Azerbaidžānu un Armēniju, kas formāli tiek uzskatīts par Azerbaidžānas teritoriju, bet "de facto" kopš deviņdesmito gadu sākuma tā ir pašpasludināta valsts, ko kontrolē Armēnija.

PSRS laikā Kalnu Karabaha atradās Azerbaidžānas PSR sastāvā. Deviņdesmitajos gados Azerbaidžāna un Armēnija Kalnu Karabahas dēļ karoja, līdz tika noslēgts pamiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!