Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas lēmums sankcionēt vairākas eksprezidenta Donalda Trampa administrācijas amatpersonas ir "neproduktīvs un cinisks", atsaucoties uz jaunā ASV prezidenta Džo Baidena Nacionālās drošības padomes pārstāves teikto, raksta aģentūra "Reuters".

Laikā, kad notika Baidena inaugurācijas ceremonija, Ķīna paziņoja, ka ievieš sankcijas pret nu jau bijušo ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo un vēl 27 Trampa administrācijas amatpersonām. Ķīnas ārlietu ministrija apgalvoja, ka Pompeo un pārējie sankcionētie cilvēki "plānojuši, atbalstījuši un veikuši" darbības, kas iejaucās Pekinas iekšlietās. Sankcijas paredz, ka bijušās amatpersonas un to tuvākie ģimenes locekļi nedrīkstēs doties uz Ķīnu. Savukārt Ķīnā nevarēs darboties uzņēmumi, kuri saistīti ar sankcionētajiem.

"Šo sankciju ieviešana inaugurācijas dienā šķietami ir mēģinājums spēlēt uz partejisko šķelšanos," Pekinas lēmumu komentēja Baidena Nacionālās drošības padomes pārstāve Emīlija Horna. "Abas partijas pārstāvošajiem amerikāņiem vajadzētu kritizēt šo neproduktīvo un cinisko soli. Prezidents Baidens ar nepacietību gaida sadarbību ar abu partiju līderiem, lai nostādītu Ameriku tādā pozīcijā, kas [ļautu] pārspēt Ķīnu," viņa turpināja.

Vienā no savām pēdējām dienām valsts sekretāra amatā Pompeo paziņoja, ka Ķīna pastrādājusi genocīdu un noziegumus pret cilvēci pret uiguriem, kuri dzīvo Ķīnā un kuri ir musulmaņi. Otrdien Baidena izvēlētais valsts sekretāra amata kandidāts Antonijs Blinkens paziņoja, ka piekrīt šim Pompeo vērtējumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!