Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidentam Džo Baidenam svētdien, paredzēta telefonsaruna ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, apliecinājušas abas puses.

Kā piektdien paziņojis Baltais nams, Baidens gaidāmajā sarunā gatavojas "apliecināt ASV atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai, apspriest Krievijas spēku koncentrāciju pie Ukrainas robežām un pārskatīt gatavošanos gaidāmajiem diplomātiskajiem kontaktiem, lai palīdzētu deeskalēt situāciju reģionā".

Par paredzamo sarunu piektdien tviterī paziņojis arī Zelenskis.

"Kā mēs jau esam vienojušies ar savu stratēģisko partneri ASV, nekas, kas skar Ukrainu, nenotiek bez Ukrainas. Svētdien plānotas kārtējās sarunas ar Džozefu Baidenu (..)," viņš rakstījis, norādot, ka abu valstu līderi "saskaņos savus soļus Ukrainas miera un Eiropas drošības interesēs".

Jau ziņots, ka ceturtdien Baidens telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu apsprieda saspīlējuma pastiprināšanos pie Ukrainas robežas, un šīs sarunas mērķis bija pavērt iespēju diplomātiskam risinājumam oficiālās sarunās janvārī.

Baidens aicināja samazināt spriedzi attiecībās ar Kijevu un brīdināja Putinu, ka ASV ir gatavas asi reaģēt uz jebkādu Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Putins savukārt izteicās, ka jaunu sankciju noteikšana Krievijai novestu pie "pilnīgas attiecību pārtraukšanas" starp Maskavu un Rietumiem.

Krievija šomēnes nāca klajā ar vairākām prasībām, tostarp pieprasot garantijas, ka NATO tālāk nepaplašināsies uz austrumiem, un aizliegumu veidot jaunas ASV militārās bāzes bijušās Padomju Savienības teritorijā.

Turpinot centienus mazināt spriedzi, ASV un Krievijas amatpersonas plāno 10. janvārī tikties Ženēvā. 12. janvārī paredzēta NATO un Krievijas padomes apspriede, bet 13. janvārī – daudzpusēja tikšanās Eiropas Drošības un sadarbības padomes ietvaros.

Piektdien ASV valsts sekretāram Entonijam Blinkenam bija saruna ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, pēc kuras Blinkens aicināja Krieviju uz "jēgpilnu iesaisti" gaidāmajās sarunās, savukārt Stoltenbergs norādīja, ka NATO ir "vienota un gatava dialogam".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!