Foto: AFP/Scanpix
ASV viceprezidents Džo Baidens trešdien noliedza, ka Vašingtona ar saviem centieniem uzlabot attiecības ar Maskavu vienlaikus attālinās no Austrumeiropas sabiedrotajiem.

"Mēs esam skaidri teikuši, ka mūsu soļi attiecību uzlabošanai ar Krieviju netiks sperti uz Centrāleiropas rēķina," Polijas laikrakstam "Rzeczpospolita" norādīja Baidens, uzsākot ceļojumu Polijā, Čehijā un Rumānijā.

Baidens Polijā ieradās vēlu otrdienas vakarā un tikās ar Polijas premjerministru Donaldu Tusku, kā arī viņam paredzētas sarunas ar prezidentu Lehu Kačiņski.

ASV viceprezidents ceļojumā uz Austrumeiropu devies tikai mēnesi kopš Vašingtonas lēmuma grozīt bijušā prezidenta Džordža Buša lēmumu Polijā un Čehijā izvietot pretraķešu aizsardzības vairoga daļas.

Kā jau ziņots, ASV prezidents Baraks Obama pagājušajā mēnesī paziņoja, ka viņš aizstās sava priekšteča Džordža Buša izplānoto pretraķešu aizsardzības vairogu, kuram bija daļēji jābāzējas Polijā un Čehijā, ar mobilāku, sākotnēji jūrā bāzētu sistēmu, kas būs vērsta pret tuva un vidēja darbības rādiusa Irānas raķetēm, kuras, pēc izlūkdienesta analītiķu domām, tagad rada lielākus draudus nekā vēl topošie tāla darbības rādiusa ieroči.

"Jo vairāk sabiedrotie dzirdēs par mūsu priekšlikumu un apspriedīs to, jo spēcīgāks būs viņu atbalsts," teica Baidena galvenais padomnieks drošības jautājumos Tonijs Blinkens. Sākotnējā intensīvajā vilšanās sajūtā Varšavā un Prāgā pēc Obamas paziņojuma viņš vainoja maldinošo atspoguļojumu medijos.

"Daži mediji diemžēl ziņoja, ka ASV atsakoties no pretraķešu aizsardzības Eiropā," žurnālistiem teica Blinkens. "Taču īstenībā tas ir gluži pretēji - mūsu pieeja nostiprina pretraķešu aizsardzību Eiropā."

Pagājušajā nedēļā ASV Aizsardzība ministrijas pārstāvis paziņoja, ka Vašingtona 2010.gadā izvietos Polijā "zeme-gaiss" tipa raķetes "Patriot" un ir devusi Varšavai iespēju izvietot uz zemes bāzētās raķetes "SM-3" jaunajai Eiropas vairoga sistēmai.

Daži komentētāji Polijā un Čehijā apsūdzēja Vašingtonu, ka tā "pārdevusi" abas bijušās Varšavas pakta valstis kareivīgi noskaņotajai Maskavai, norādot, ka Buša administrācijas laikā ASV uzņēmušās risku atbalstīt šo plānu.

Pēc viesošanās Polijā Baidens trešdienas vakarā dosies uz Bukaresti.

Ceturtdien Baidenam būs sarunas ar Rumānijas prezidentu Trajanu Basesku un premjerministru Emīlu Boku. Viņš arī teiks runu par ASV attiecībām ar Centrāleiropu un tiksies ar galvenajiem opozīcijas līderiem.

Piektdien Baidens būs Prāgā un risinās sarunas ar premjerministru Janu Fišeru un prezidentu Vāclavu Klausu, kā arī tiksies ar opozīcijas līderiem un tad atgriezīsies Vašingtonā.

"Mūsu ausis ir atvērtas," teica Blinkens, piebilstot, ka ASV lēmumi par pretraķešu aizsardzību un attiecībām ar Krieviju tika pieņemti pēc pilna apjoma konsultācijām ar ASV sabiedrotajiem Austrumeiropā.

Sarunās ar šo triju valstu valdībām Baidens apspriedīs arī enerģētisko drošību un cīņu pret klimata pārmaiņām, kā arī tirdzniecību un investīcijas laikā, kad globālā ekonomika cīnās ar krīzi, kāda nav piedzīvota gadu desmitiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!