Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Honkongas pilsoņi, kas pašlaik atrodas ASV, bet baidās par savu drošību pēc atgriešanās Honkongā notiekošo politisko represiju dēļ, saņems pagaidu drošu patvērumu ASV, ceturtdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.

Baidens sacīja, ka ar šo lēmumu tiek atzīta Honkongas tiesību un brīvību "ievērojamā erozija", ko īstenojusi Ķīnas valdība.

"Vienpusēji uzspiežot Honkongai Ķīnas Tautas Republikas Likumu par nacionālās drošības garantēšanu Honkongas īpašajā administratīvajā rajonā, Ķīnas Tautas Republika ir grāvusi tiesību un brīvību baudīšanu Honkongā," teica Baidens savā paziņojumā.

Viņš atsaucās uz vairāk nekā 100 opozīcijas politiķu, aktīvistu un protestētāju "politiski motivētiem arestiem", kas apsūdzēti pēc nacionālās drošības likuma, tostarp par šķeltniecību, graujošu darbību un teroristiskām aktivitātēm.

Vairāk nekā 10 000 citu cilvēku Honkongā tikuši arestēti saistībā ar protestiem pret valdību, sacīja Baidens.

Jaunais ASV lēmums pagarina "atliktas piespiedu aizbraukšanas" termiņu Honkongas iedzīvotājiem, kas pašlaik uzturas ASV, ļaujot viņiem palikt 18 mēnešus, pat ja vīzas derīguma termiņš ir beidzies.

Tas atšķiras no "pagaidu aizsardzības statusa" (TPS), kas tiek piešķirts ārvalstu pilsoņiem, kas palikuši ASV dzimtenē notikušu dabas katastrofu vai politisku krīžu dēļ.

Ķīnas vēstniecība ASV asi kritizēja Baidena paziņojumu. "Šādas darbības neņem vērā un sagroza faktus, un rupji iejaucas Ķīnas iekšējās lietās," sacīja vēstniecības preses sekretārs Liu Penju.

Viņš sacīja, ka kopš nacionālās drošības likuma stāšanās spēkā "ir atjaunota sabiedriskā kārtība, saglabāta likuma un taisnīguma vara" un labāk aizsargātas tiesības. "Tas ir nenoliedzams fakts, kuru atzītu visi objektīvi cilvēki," teica Liu.

Ķīna ieviesa nacionālās drošības likumu Honkongā 2020.gada 30.jūnijā, piešķirot Pekinai lielāku varu pār Honkongas tiesu sistēmu un kriminalizējot daudzus politiskās aktivitātes veidus.

Honkongas policija jūnijā pirmoreiz pielietoja nacionālās drošības likumu pret prodemokrātisko laikrakstu "Apple Daily", aizturot piecus avīzes redaktorus un vadītājus un apsūdzot viņus sadarbībā ar ārvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!