Foto: AP/Scanpix
ASV viceprezidents Džo Baidens un Ukrainas prezidents Petro Porošenko telefonsarunā aicināja steidzami atrisināt konfliktu ar prokrieviskajiem separātistiem laikā, kad pieaug saspīlējums ar Krieviju, paziņoja Baltais nams

Baidens un Porošenko "pauda bažas par neseno kauju uzliesmojumu Ukrainas austrumos, kur apvienotie Krievijas un separātistu spēki pamieru pārkāpj visaugstākajā līmenī kopš 2015.gada, bieži izmantojot smago bruņojumu," lasāms Baltā nama paziņojumā.

Ukraina un Rietumvalstis apsūdz Krieviju separātistu nemiernieku atbalstīšanā Ukrainas austrumos un savu karavīru nosūtīšanā pāri robežai. Krievija gan tādas apsūdzības dedzīgi noraida.

ASV viceprezidents un Ukrainas prezidents "atkārtoti pauda nepieciešamību konfliktam rast politisku un diplomātisku risinājumu, visām pusēm pilnībā īstenojot Minskas vienošanos," uzsvērts paziņojumā.

2015.gada februārī noslēgtā Minskas vienošanās aicina pasludināt pamieru, vienlaikus īstenojot dažādus politiskus, ekonomiskus un sociālus pasākumus konflikta izbeigšanai. Minskas procesā vidutājs bija Francijas un Vācijas līderi, bet vienošanās parakstīšanā piedalījās Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Baidens telefonsarunā piektdien Porošenko teicis, ka ASV amatpersonas "ir nosūtījušas vēsti Krievijai, ka pasaule vēro, un uzsvērušas nepieciešamību mazināt situācijas saspīlējumu.

Tāpat ASV viceprezidents aicināja arī Ukrainu izrādīt atturību.

Porošenko ceturtdien paziņoja, ka nevar izslēgt "pilna apmēra" Krievijas invāziju, jo Ukrainas austrumos pieaug vardarbība. Izskanējušas apsūdzības Krievijai, ka tā pastiprina militāros spēkus reģionā.

ASV Aizsardzības ministrija piektdien paziņoja, ka papildu Krievijas karaspēki Ukrainas robežas tuvumā ir saistāmi ar kārtējām militārajām mācībām.

Ukrainas prezidenta paziņojumi par iespējamu "pilna apmēra" invāziju izskanēja pēc tam, kad Putins pagājušajā nedēļā nosodīja Ukrainu par incidentu uz robežas starp Krievijas 2014.gada martā anektēto Krimas pussalu un Ukrainu. Putins Ukrainu apsūdzēja par "terorisma praktizēšanu".

Incidentā gāja bojā divi Krievijas spēku pārstāvji, bet Ukraina noliedza jebkādu saistību ar notikušo.

Putins piektdien apmeklēja Krimu, lai tur pastiprinātu drošības pasākumus. Tā bija piektā reize kopš aneksijas, kad Krievijas prezidenta ieradās Melnās jūras pussalā.

Telefonsarunā Baidens un Porošenko runāja arī par Starptautiskā Valūtas fonda izvirzītajiem nosacījumiem, lai Ukraina varētu saņemt nākamo tik ļoti nepieciešamās finanšu palīdzības daļu.

Tāpat viņi "vienojās, ka pašreizējie Ukrainas centieni turpināt būtiskas pretkorupcijas reformas, ir svarīgi, norādīts Baltā nama paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!