Foto: AFP/Scanpix/LETA

Baltais nams ierobežojis piekļuvi vairāku ASV prezidenta Donalda Trampa telefonsarunu atšifrējumiem, vēsta Savienoto Valstu mediji.

Lai novērstu informācijas noplūdi, ierobežota piekļuve konspektiem par Trampa sarunām ar vairākiem ārvalstu līderiem, tostarp Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Saūda Arābijas kroņprinci Mohammedu bin Salmanu, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta mediji. Baltas nams nav komentējis mediju ziņoto.

Mediji citēja amatpersonas sakām, ka piekļuves ierobežošana sarunu atšifrējumiem sākusies pirms vairāk nekā gada. Šāds solis sperts, lai novērstu informācijas noplūšanu medijos, piemēram, kā gadījumā par Trampa sarunu ar toreizējo Austrālijas premjerministru Malkomu Tērnbulu 2017. gadā.

Vēl stingrāki ierobežojumi ieviesti pēc tam, kad medijos nonāca Trampa saruna ar Krievijas ārlietu ministru.

Mediji ziņo, ka vairākos gadījumos ierobežots to amatpersonu skaits, kam dota piekļuve sarunu atšifrējumiem, kas arī šie atšifrējumi tiek glabāti īpašā krātuvē, kas paredzēta slepenai informācijai, nevis parastajā sistēmā, kas plaši pieejama Nacionālas drošības padomes amatpersonām.

Piemēram, prezidenta palīgi un amatpersonas, kam parasti pieejami atšifrējumi, nevarēja piekļūt Trampa telefonsarunai ar Saūda Arābijas kroņprinci, ziņo ASV mediji.

Laikraksts "The New York Times" ziņoja, ka telefonsaruna notikusi pēc žurnālista Džamala Hašogi slepkavības 2018.gada oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!