ASV prezidents Džordžs Bušs uzskata Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par sabiedroto, neskatoties uz viņa izteikto aso kritiku par ASV militāro varu un ietekmi, pirmdien paziņoja Baltais nams.
"Prezidentam ir regulāras un diezgan bieži atklātas sarunas ar prezidentu Putinu," paziņoja Baltā nama preses pārstāvis Tonijs Snovs. "Viņi viens otru saprot un turpinās strādāt kopā."

Putins sestdien asi kritizēja ASV un citas rietumvalstis par centieniem uzspiest savu gribu pārējai pasaulei un padarīt to "vienpolāru".

"Kas ir vienpolāra pasaule? Lai kā mēs censtos šo terminu izskaistināt, tas nozīmē tikai vienu varas centru, tikai vienu spēka centru un tikai vienu kungu," teica Putins, uzstājoties ar runu Minhenes drošības politikas konferencē, ikgadējā augsta ranga sanāksmē, kas veltīta globālās drošības situācijas analīzei.

"Tam nav nekā kopīga ar demokrātiju, jo tā paredz vairākuma viedokli, kas rēķinās ar mazākuma viedokli. Cilvēki vienmēr mūs māca demokrātijā, taču ļaudis, kas mums māca demokrātiju, paši to nevēlas mācīties," teica Putins.

Viņš norādīja, ka galvenokārt jau ASV daudzkārt starptautiskās drošības jautājumos pārkāpušas savas nacionālās robežas un ka šāda politika nav padarījusi pasauli drošāku. Gluži otrādi, pasaule, pēc Krievijas prezidenta domām, kļuvusi nedrošāka.

ASV amatpersonas noraidījušas Putina sniegto ASV raksturojumu un uzsvēra attiecību ar Maskavu svarīgumu.

"Mēs noteikti nepiekrītam raksturojumam, ka ASV rīkojas vienpusēji," žurnālistiem paziņoja Snovs. "Patiesībā ASV uzskata Krieviju par svarīgu sabiedroto."

ASV novērtē Maskavas ieguldījumu centienos apturēt Irānas un Ziemeļkorejas kodolprogrammas, viņš sacīja.

ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss svētdien atbildēja uz Putina aso uzbrukumu ASV, apgalvojot, ka abām valstīm jāstrādā kopīgi.

"Ar vienu auksto karu pilnīgi pietika," Geitss teica savā runā Minhenes Drošības politikas konferencē.

Pēc Geitsa vārdiem, Putina izteikumi "gandrīz izraisīja manī nostalģiju pēc vecajiem laikiem", taču viņš uzsvēra, ka Vašingtonai un Maskavai jāsadarbojas, lai tiktu galā ar sarežģītajiem izaicinājumiem pēc aukstā kara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!