Republikāņu partijas galvenais pretendents uz izvirzīšanu par ASV prezidenta amata kandidātu Donalds Tramps ar aicinājumu aizliegt musulmaņu iebraukšanu ASV ir sevi "diskvalificējis" kā pretendentu uz šo amatu, otrdien paziņoja Baltā nama administrācija.

Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests raksturoja Trampu kā "karnevāla rējēju" ar "neīstiem matiem", kura kampaņai esot "vēstures atkritumu kastes" kvalitāte, un uzsvēra, ka Trampa ierosinājumi ir nekonstitucionāli.

"Tas, ko Donalds Tramps vakar pateica, diskvalificē viņu attiecībā uz kalpošanu prezidenta amatā," sacīja Ērnests, kurš nosauca Trampa izteikumus par "aizskarošiem" un "toksiskiem".

Baltā nama neparasti asā Trampa kritika ne vien apliecina bažas par to, kā viņa izteikumi varētu ietekmēt ASV musulmaņus un cīņu pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", bet arī parāda Baltā nama gatavību meklēt politisku iespēju pirms 2016. gadā paredzētajām prezidenta vēlēšanām.

Ērnests arī kritizēja tos republikāņu līderus, kas nosodījuši Trampa izteikumus, bet pauduši gatavību viņu atbalstīt, ja Tramps tiktu izvirzīts par ASV prezidenta amata kandidātu no Republikāņu partijas.

Tramps pirmdien aicināja uz laiku pilnīgi aizliegt musulmaņu iebraukšanu ASV, izsakot vienu no provokatīvākajiem ierosinājumiem savā priekšvēlēšanu kampaņā.

Tramps nāca klajā ar šo aicinājumu pēc pagājušonedēļ notikušās apšaudes Kalifornijas štata Sanbernardino pilsētā, kurā precēts musulmaņu pāris nogalināja 14 cilvēkus. Tiek uzskatīts, ka šos šāvējus bija radikalizējuši islāma ekstrēmisti.

Trampa kampaņas komanda paziņoja, ka aizliegums būtu spēkā tik ilgi, "līdz mūsu valsts pārstāvji spēs noskaidrot, kas notiek".

Viņi neprecizēja, vai Trampa ierosinājums attiektos gan uz imigrantiem, gan uz tūristiem, un vai tas būtu vērsts arī pret ASV musulmaņiem, kas pašlaik atrodas ārvalstīs.

Trampa kampaņa atsaucās uz sabiedriskās domas aptaujas datiem, kas liecinot par "lielas musulmaņu iedzīvotāju daļas naidu pret amerikāņiem".

"No kurienes un kāpēc šis naids rodas, mums ir jānoskaidro," savā paziņojumā sacīja Tramps.

"Līdz mēs spēsim noteikt un izprast šo problēmu un tās radītos bīstamos draudus, mūsu valsts nevar būt par upuriem šausmīgos uzbrukumos no tādu cilvēku puses, kuri tic tikai džihādam un kuriem nav saprāta vai cieņas pret cilvēka dzīvību," teica Tramps.

Tramps ir aizvien asāk izteicies pret Amerikas musulmaņiem kopš 13.novembra Parīzes teroraktiem, kuros džihādisti nogalināja 130 cilvēkus, un pēc pagājušās trešdienas apšaudes Kalifornijā, kurā nošauti 14 cilvēki un 21 ievainots.

Novembrī viņš izraisīja furoru ar apgalvojumiem, ka pēc Ņujorkas dvīņu torņu sagrūšanas 2001. gada 11. septembra teroraktos redzējis līksmojam "tūkstošiem cilvēku" Ņūdžersijas štata rajonos, kur dzīvo daudz musulmaņu.

Tramps vēl arvien ir Republikāņu partijas vadošais pretendents uz izvirzīšanu par ASV prezidenta amata kandidātu nepilnus divus mēnešus pirms tam, kad sāksies pirmās štatu priekšvēlēšanas šī kandidāta izvirzīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!