Foto: AFP/Scanpix

Baltijas valstis tuvāko trīs gadu laikā par vairāk nekā 50% plāno palielināt savu ieguldījumu NATO gaisa spēku patrulēšanā operācijā virs Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, liecina informācija militāro ziņu portālā "sargs.lv".

2011.gadā Baltijas valstu ieguldījums operācijā bija 1,5 miljoni latu, bet plānots, ka 2015.gadā tas sasniegs 2,5 miljonus latu.

Baltijas valstis apņēmās palielināt atbalstu, cenšoties panākt, lai gaisa spēku patrulēšanas operācija tiek pagarināta arī pēc 2014.gada.

Iecerēts paplašināt NATO spēku kontingenta sniegtos pakalpojumus un Lietuvas Gaisa spēku bāzē Šauļos izvietot vairāk iznīcinātāju.

Tāpat plānots piedāvāt papildu transporta lidmašīnu "Spartan" lidojumus, segt daļu izmitināšanas izmaksu, kā arī atvēlēt līdzekļus sakaru pakalpojumu uzlabošanai.

Jau šogad Baltijas valstīm jāsāk segt daļu operācijas degvielas izmaksu.

Līdzekļi, ko operācijai atvēl Baltijas valstis, ir daudz mazāki, nekā būtu nepieciešams, lai pašas iegādātos gaisa patrulēšanas operācijai nepieciešamās lidmašīnās.

Arī pēc 2015.gada plānots pakāpeniski palielināt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ieguldīju patrulēšanas operācijā savā gaisa telpā.

Lietuva, lai nodrošinātu kvalitatīvāku gaisa spēku patrulēšanas operāciju, uzlabo gaisa telpas novērošanas sistēmu un iegādājas jaunus tālas distances radarus.

Līdz šim operācijas termiņš bija noteikts līdz 2014.gadam. Februārī lēmumu par tā pagarināšanu pieņēma Ziemeļatlantijas padomes sēdē dalībvalstu vēstnieku līmenī, bet operācijas pagarināšanas termiņš oficiāli jāapstiprina NATO samitā Čikāgā maijā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!