Triju Baltijas valstu prezidenti necenšas dramatizēt Krievijas kampaņu pret Latviju, bet no jaunā Krievijas prezidenta gaida draudzīgu un konstruktīvu sadarbību.
Ceturtdien preses konferencē Viļņā Lietuvas prezidents Valds Adamkus aicināja atšķirt "pirmsvēlēšanu retoriku no deklarēto plānu īstenošanas".

Viņš uzsvēra, ka Krievijas prezidenta vēlēšanu kampaņas laiks ir beidzies un Krievijas valdības, Valsts domes un citu valsts institūciju uzdevums tagad ir realizēt demokrātisku politiku un veidot draudzīgas kaimiņattiecības.

Igaunijas prezidents Lennarts Meri pauda pārliecību, ka Krievija "atradīs savu ceļu".

"Man patīk Krievija, un es zinu, ka tai būs problēmas izveidot demokrātisku sabiedrību," sacīja Igaunijas prezidents.

Latvijas prezidente Vaira Vīķe - Freiberga teica, ka viņu ir sarūgtinājuši daži draudīgi Krievijas paziņojumi attiecībā uz Latviju.

"Bet mēs esam pārliecināti, ka esam izvēlējušies pareizo pozīciju, valsts institūcijas ir stabilas, mēs ievērojam cilvēktiesības, pilsonības un valodas likumi guvuši Eiropas ekspertu pozitīvu novērtējumu," pauda Vīķe - Freiberga.

Latvijas prezidente uzskata, ka Krievija tuvākajā laikā nenoteiks sankcijas pret Latviju, bet ja tas tomēr notiks, tad kaimiņvalstu reakcija uz to, pēc viņas domām, būs individuāla.

Uz jautājumu par to, kā attiecības ar Krieviju ietekmēs Vladimira Putina ievēlēšana par Krievijas prezidentu, Adamkus atbildēja, ka "šodien var tikai cerēt, ka mūsu attiecības būs ciešas, draudzīgas un produktīvas".

Vīķe - Freiberga sacīja, ka Putina ievēlēšana par prezidentu, tāpat kā jebkura cita kandidāta ievēlēšana, nekādā veidā neietekmēs Baltijas valstu trīspusējo sadarbību.

Par decembrī atlikto vizīti Maskavā prezidents Adamkus teica, ka no trim Baltijas valstu prezidentiem, domājams, viņš pirmais tiksies ar Krievijas jauno prezidentu.

Viņš piebilda, ka šobrīd Lietuva gaida no Krievijas vēstniecības iespējamos vizītes datumus.

Viļņā ceturtdien notika triju Baltijas valstu prezidentu ikgadējā tikšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!