Foto: EPA/LETA
Opozīcijas protesta akciju laikā pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām svētdien Minskā tika aizturēti vairāk nekā 1000 cilvēku, pirmdien vēsta Krievijas mediji.

Foto galerija

Kā radiostacijai "Eho Moskvi" pastāstīja prezidenta kandidāts Jaroslavs Romančuks, naktī notikuši praktiski visu prezidenta kandidātu aresti.

Viņš paudis pārliecību, ka pats netika aizturēts tādēļ, ka "nenakšņoja mājās". Romančuks neizslēdz, ka var tikt arestēts pirmdien.

No prezidenta kandidātiem nav aizturēts arī Viktors Tereščenko.

Gan Romančuks, gan Tereščenko sniedz liecības pret opozīcijas biedriem, kuru rīcība, sarīkojot protestus, viņuprāt, bijusi nepārdomāta.

Pēc mediju datiem, desmitiem cilvēku no Neatkarības laukuma Minskā svētdien tika aizvesti ar "ātrajiem".

"Ļoti daudz cietušo, ir upuri," teica Romančuks.

Viņš arī norādīja, ka opozīcija pirmdien negrasās rīkot jebkādas protesta akcijas. "Pašlaik galvenais ir panākt cilvēku atbrīvošanu un piesaistīt starptautiskās sabiedrības uzmanību Baltkrievijas situācijai," viņš teica.

Masu nekārtībās Minskā svētdien cietuši arī vairāki masu mediju pārstāvji. Valstī bija nobloķētas opozīcijas izdevumu interneta vietnes, kā arī sociālie tīkli "Twitter" un "LiveJournal", nedarbojās arī mobilie sakari.

Tikmēr varas iestādes ziņo, ka nekārtībās cietuši vairāk nekā 30 miliči. Par notikušo ierosināta krimināllieta.

Kā vēstīts, Centrālā vēlēšanu komisija paziņoja, ka prezidenta vēlēšanās ar 79% balsu uzvarējis līdzšinējais autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko.

Vēlēšanās bija vēl deviņi kandidāti - Baltkrievijas Tautas frontes priekšsēdētāja vietnieks Grigorijs Kostusevs, savienības "Par modernizāciju" organizators Aļesjs Mihaļevičs, pilsoniskās kampaņas "Saki patiesību!" līderis Vladimirs Ņekļajevs, jaunveidojamās partijas "Baltkrievijas kristīgā demokrātija" kandidāts Vitālijs Rimaševskis, Apvienotās pilsoniskās partijas priekšsēdētāja vietnieks Jaroslavs Romančuks, pilsoniskās kampaņas "Eiropeiska Baltkrievija" līderis Andrejs Saņņikovs, Baltkrievijas Sociāldemokrātiskās partijas "Tautas gramada" veidošanas orgkomitejas priekšsēdētājs Nikolajs Statkevičs, Mazo un vidējo uzņēmumu asociācijas padomes priekšsēdētājs Viktors Tereščenko un uzņēmējs Dmitrijs Uss.

Vladimirs Ņekļajevs nesankcionēta mītiņa laikā cietis. Pēc viņa sievas vārdiem, no slimnīcas opozicionāru aizveda uz miliciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!