Foto: AFP/Scanpix
Milicija Baltkrievijā aizturējusi 20 jauniešu, kas kā novērotāji darbojās svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās, paziņoja cilvēktiesību aizstāvju grupas "Vjasna" ("Pavasaris") vadītāja vietnieks Valentīns Stefanovičs.

Viņš sarunā ar aģentūru AFP pastāstīja, ka aptuveni 20 aktīvistu, kas kā novērotāji svētdien darbojās vēlēšanās, pirmdien ir aizturēti.

Atsaucoties uz aizturētās Marijas Sļepcovas teikto, Stefanovičs sacīja, ka aizturētie nogādāti Minskas Centra rajona iekšlietu daļā pēc tam, kad viņus aizturēja pie hosteļa "Džaz". Viņiem iecirknī paņemti pirkstu nospiedumi, kā arī aizturētajiem nav atklāts, par ko viņus apsūdz, informēja cilvēktiesību aktīvisti.

Aktīvisti piedalījās programmas "Vēlēšanu novērošana: teorijas un prakse" ("The Election Observation: Theory and Practice", EOTP) īstenotajā parlamenta vēlēšanu novērošanā Minskā.

2007.gadā programmu izveidoja vairākas cilvēktiesību aizstāvju grupas, tostarp "Belarus Watch", un Viļņā strādājošā Baltkrievijas pilsoņiem domātā augstskola Eiropas Humanitārā universitāte (EHU).


Jau vēstīts, ka Baltkrievijā svētdien notika parlamenta apakšpalātas vēlēšanas, kurās netika ievēlēts neviens opozīcijas pārstāvis.

Varas iestādes paziņoja, ka vēlēšanās piedalījās 74,2% balsstiesīgo, savukārt opozīcija norādīja, ka patiesais nobalsojušo skaits nesasniedz pat pusi no tā un oficiāli paziņotie dati par aktivitāti ir viltoti.

Arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji neatzīst svētdien Baltkrievijā notikušās parlamenta apakšpalātas vēlēšanas par brīvām un objektīvām un uzskata, ka tajās nebija nodrošināta brīva konkurence.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!