Krievijas rublis Baltkrievijā no 2006.gada 1.janvāra netiks ieviests, pirmdien žurnālistiem Minskā paziņoja republikas Nacionālās bankas valdes priekšsēdētājs Pjotrs Prokopovičs. Viņš norādīja, ka pirms Krievijas rubļa ieviešanas vēl jāveic daži pasākumi.
Pēc viņa teiktā, jāpabeidz izstrādāt un jāpieņem savienotās valsts Konstitucionālais akts, kā arī jānoslēdz vairāki līgumi, kas nodrošinās Baltkrievijas un Krievijas pilsoņu un saimniecisko subjektu vienlīdzību savienotās valsts teritorijā.

Turklāt ir jāpabeidz izstrādāt Baltkrievijas un Krievijas nolīgumi, kas atrisinās medicīniskās palīdzības, sociālās un pensiju problēmas, aplikšanu ar nodokļiem un nodrošinās Baltkrievijas un Krievijas pilsoņu pārvietošanās brīvību savienotās valsts teritorijā.

Diemžēl pašreizējā Savienotās valsts Augstākās valsts padomes sēdē puses nespēja vienoties par termiņiem, kādos Baltkrievijā ieviešams Krievijas rublis. Jaunie termiņi tiks noteikti tikai nākošajā Augstākās valsts padomes sēdē novembrī. Turklāt šī pasākuma sagatavošanai ir vajadzīgs vismaz pusgads, svētdien Minskā sarīkotajā preses konferencē paziņoja Pjotrs Prokopovičs. Baltkrievija un Krievija pēdējo reizi apsprieda jautājumu par vienotās valūtas ieviešanu pagājušās nedēļas beigās, un, nepanākušas nekādu rezultātu, vienojās turpināt šī temata apspriešanu.

Krievijas rubļa kā vienīgā likumīgā maksāšanas līdzekļa ieviešana Baltkrievijā iepriekš tika plānota 2005.gada 1.janvārī. Tomēr Minskas kategoriskā atteikšanās atzīt Krievijas monopoltiesības rubļu emitēšanā izjauca šos plānus. Ieviešanas termiņš tika pārcelts no 2005.gada 1.janvāra vēl par gadu pēc tam, kad sabiedrotie nespēja saskaņot citus ekonomiskās integrācijas jautājumus. Visbeidzot šā gada maijā Baltkrievijas vicepremjers Vasīlijs Dolgoļevs prognozēja, ka tehniskais nodrošinājums rubļa ieviešanai Baltkrievijā prasīs rūpīgu sagatavošanos, un sūdzējās, ka sākt projektu 2006.gada 1.janvārī visticamāk neizdosies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!