Foto: Reuters/Scanpix

Baltkrievijas amatpersonas nav ielaidušas valstī Eiropas Parlamenta (EP) deputātus, kas interesējas par pretrunīgi vērtētās Astravjecas atomelektrostacijas (AES) celtniecību, otrdien pastāstījis EP deputāts no Lietuvas Petrs Auštrevičs.

Kopā ar viņu uz Baltkrieviju plānoja doties lietuviešu kolēģi Aļģirds Saudargs un Bronis Rope, kā arī deputāte no Vācijas Rebeka Harmsa.

"Mēs gribējām paviesoties Minskā, tikties ar izpildvaras pārstāvjiem, uzdot viņiem jautājumus par Astravjecas AES celtniecību, bet pēc tam tikties ar vairāku nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un apciemot pašu spēkstacijas būvlaukumu," stāstījis Auštrevičs. "No Baltkrievijas vēstniecības saņēmām atbildi, ka laika trūkuma dēļ viņi nesaskata iespējas organizēt šīs tikšanās."

EP deputāti braucienu uz Baltkrieviju bija iecerējuši 20. aprīlī, bet pie šīs valsts diplomātiem vērsās jau pagājušajā nedēļā un noraidošu atbildi saņēma pirmdien.

Auštrevičs šo atteikumu nosaucis par politizētu lēmumu.

"Domāju, ka tā ir Baltkrievijas varas iestāžu reakcija uz pagājušajā nedēļā pieņemto EP rezolūciju, kurā nosodītas Baltkrievijas tiesībsargāšanas iestāžu darbības pret protestējošajiem opozīcijas aktīvistiem. No otras puses, Baltkrievijas varas iestādēm vienkārši nav atbilžu uz jautājumiem, kurus mēs viņiem uzdotu," viņš spriedis.

Lietuvas valdība ir noraizējusies, ka spēkstacija, ko Baltkrievija ceļ aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas, tiek būvēta, neievērojot drošības standartus. Minska šīs apsūdzības noraida.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!