Foto: EPA/Scanpix/LETA
Baltkrievijā svētdien pie daudziem prezidenta vēlēšanu iecirkņiem izveidojušās lielas rindas, un Centrālās vēlēšanu komisiijas (CVK) priekšsēdētāja Lidija Jermošina to nosaukusi par opozīcijas sarīkotu provokāciju.

Autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense opozicionāre Svetlana Tihanovska bija aicinājusi savus atbalstītājus ierasties vēlēšanu iecirkņos to pēdējās darba stundās, lai mazinātu iespēju, ka varasiestādes vilto vēlēšanu rezultātus.

Šāda rīcība ir "visīstākā sabotāža, organizēta provokācija", telekanālā STV teica Jermošina. "Tieši tādēļ pie vēlēšanu iecirkņiem izveidojušās ļoti lielas rindas," norādīja CVK priekšsēdētāja. "Kas tika mācīts šim protesta elektorātam? Atnāciet un aizņemiet kabīni uz pusstundu. Un tā notiek. Tāpēc vēlēšanu iecirkņu caurlaides spēja ir ļoti neliela," sacīja Jermošina.

"Viss būtu normāli, ja nebūtu šo tīšo provokāciju, kuras tā dēvētajam protesta elektorātam tika mācītas "Telegram" kanālos," pukojās CVK vadītāja. Viņa pauda viedokli, ka notiekošajā vainojami polittehnologi no nereģistrētā prezidenta amata kandidāta, pašlaik apcietinājumā esošā bankas "Belgazprombank" bijušā vadītāja Viktora Babariko štāba.

"To visu izstrādā polittehnologi, kas ir tuvi Babariko bijušajam priekšvēlēsanu štābam un kurus tas finansē," sacīja Jermošina. Viņa piebilda, ka protesta elektorāts arī sabojājot daudz biļetenu. "Sabojā vienu, nāk pēc otra, atkal sabojā. Vēlēšanu komisijām nav tik lielu biļetenu rezervju. Tā arī ir provokācija." teica CVK vadītāja.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurā ilggadējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense ir opozicionāre Svetlana Tihanovska. Tomēr gaidāms, ka varasiestādes viltos vēlēšanu rezultātus, lai panāktu Lukašenko palikšanu pie varas. Tihanovska solījusi, ka gadījumā, ja viņa uzvarētu vēlēšanās, tiks sarīkotas jaunas prezidenta vēlēšanas, kurās brīvi varēs kandidēt visi opozīcijas pārstāvji, arī tie, kuri pašlaik ir aiz restēm.

Baltkrievijas pilsētās svētdien vērojama pastiprināta milicijas klātbūtne, un visā valstī ir problēmas ar interneta darbību, tomēr, neraugoties uz to, internetā ik pa laikam parādās jauni video ar aizturētiem cilvēkiem, kā arī liecības par iespējamiem pārkāpumiem prezidenta vēlēšanu norisē.

Kā vēsta "lenta.ru", atsaucoties uz "Sputnik Belarusj", Minskas centrā protestētāju sadursmēs ar OMON vienības kaujiniekiem ir ievainotie. Pie piemiņas vietas "Minska– varoņu pilsēta" pamanīti cilvēki asinīs, viņiem tiekot sniegta palīdzība. Iepriekš ziņots, ka pret demonstrantiem tiek liktas lietā gaismas granātas un notiek masveida iedzīvotāju aizturēšanas. Baltkrievijā svētdien notiek arī protesta akcijas.

Kā ziņots, Baltkrievijā notiekošo prezidenta vēlēšanu gaisotnē aizturēti desmit prezidenta amata kandidātes Tihanovskas vēlēšanu štāba pārstāvji, svētdien pavēstīja Tihanovskas štābs. Minskā aizturēti arī Krievijas telekanāla "Doždj" žurnālisti, kas atspoguļoja Baltkrievijā notiekošās prezidenta vēlēšanas, teikts "Doždj" interneta vietnē.

Baltkrievijā svētdienas vakarā pēc iecirkņu slēgšanas publiskotās oficiālās nobalsojušo aptaujas rezultāti vēsta par autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko pārliecinošu uzvaru, savukārt opozīcijas aptaujās ar līdzīgu vairākumu vadībā ir Lukašenko galvenā sāncense Svetlana Tihanovska.

Lukašenko svētdien notikušajās vēlēšanās saņēmis 79,7% balsu, bet Tihanovska - 6,8% balsu, ziņo oficiālā informācijas aģentūra "BelTA", atsaucoties uz aptauju, ko veikusi jauniešu socioloģisko pētījumu laboratorija BKMO pēc NVS valstu teleradiokompānijas "Mir" pārstāvniecības Baltkrievijā pasūtījuma.

Savukārt lietotnes "Telegram" kanāla "Sovremennaja Belarusj" nobalsojušo vēlētāju aptaujā Tihanovskai ir 71,1%, bet Lukašenko - 15,5% balsu, ziņo opozīcijas portāls "Hartija '97". Tas arī vēsta, ka vietnes "Belorusskij partizan" aptaujā Tihanovskai ir 64,9%, bet Lukašenko - 16,1% balsu. Pārējiem trim kandidātiem visās aptaujās ir nenozīmīgs balsu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!