Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā 30. martā tika atklāta izstāde "Mašīna elpo, bet es – nē", kas veltīta Baltkrievijas mediķiem un to izaicinājumiem Covid-19 pandēmijas laikā un veselības sistēmas politizācijai. Jau 1. aprīlī varasiestādes izstādi slēdza, vēsta portāls "Currenttime".

Savukārt 5. aprīlī pie izstādes organizatorēm Natālijas Treņinas, Tatjanas Gacuras-Javorskas un Jūlijas Semenčenko dzīvesvietās veiktas kratīšanas, bet vēlu vakarā kļuva zināms, ka sievietes arestētas uz 72 stundām un atrodas izolatorā Okrestinā.

"Mums ir ļoti žēl, bet esam spiesti apturēt projekta "Mašīna elpo, bet es – nē" programmas realizāciju. Mēs augsti vērtējam kopienu, kas paspējusi izveidoties ap projektu un esam patiesi pateicīgi par interesi un atbalstu. Paldies!" teikts paziņojumā projekta "Instagram" kontā.

Tatjanas Gacuras-Javorskas vīrs Vladimirs Javorskis portālam "Tut.by" pastāstīja, ka zina tikai to, ka sieva aizturēta krimināllietas ietvaros pēc panta "par masu nekārtību finansēšanu", kas plaši tiek izmantots daudzās politiskajās prāvās.

Vēlāk šī informācija tika apstiprināta – sievietei draud līdz trīs gadiem cietumā par "masu nekārtību finansēšanu".

Izstāde bija veidota kā mākslas un dokumentālisma apvienojums, mēģinot atainot ciešanas, ar kādām saskaras pie mākslīgās elpināšanas sistēmām pieslēgti cilvēki. Ilgstoši pie plaušu ventilatoriem pieslēgtajiem cilvēkiem iespēja komunicēt un paust savas domas ir zīmīšu rakstīšana. No vienas šādas pacienta zīmītes, kuras apskatāmas izstādē, ir izvēlēts izstādes nosaukums.

Tāpat izstādē apskatāmi ārstu portreti un viņu stāsti, kā arī reportāžas no slimnīcām. Izstādes ietvaros bija paredzētas arī tiešsaistes intervijas ar ārstiem, kuriem nav pagarināts darba līgums viņu pilsoniskās pozīcijas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!