Foto: AP/Scanpix/LETA

Kremļa plāns ir pilnībā aprīt Baltkrieviju un tai jau ir sagatavota Tatarstānai vai Jakutijai līdzīga vieta Krievijas Federācijā, turklāt Baltkrievijas līderim Aleksandram Lukašenko nekādi nozīmīgi amati šāda scenārija gadījumā netiks saglabāti, intervijā "Currenttime" TV prognozē krievu politologs Leonīds Gozmans.

Komentējot notikumus Baltkrievijā, kur pret 26 gadus valdījušo Lukašenko notiek plaši protesti, bet varasiestādes pretestību ar dažādiem līdzekļiem cenšas apslāpēt, Gozmans norāda, ka situācija "baltkrievu diktatoram kļūst arvien bezcerīgāka".

"Viņš, mums par kaunu, ar manas valsts palīdzību tur nostiprina okupācijas režīmu. Okupācijas režīms nav ilgtspējīgs. Protams, var kādu laiku turēt ļaudis bailēs, var kādu laiku kontrolēt ļaudis ar vardarbību, bet pārvaldīt tādu teritoriju nav iespējams," vērtē politologs.

Lukašenko vēl var nodarīt daudz ļauna, radīt daudz bēdu savā valstī un tās cilvēkiem, bet ne vadīt, viņš uzskata. "Es domāju, ka tā ir aizejoša parādība, domāju, ka daudz kur baltkrievu revolūcija jau ir uzvarējusi, lai cik tas dīvaini nešķistu," stāsta Gozmans.

Tā uzvarēja vēl vienā ļoti svarīgā faktorā – ir pilnībā pārvarēti Krievijā ļoti izplatītie PSRS laika aizspriedumi pret baltkrieviem: "Un tagad cilvēki Krievijā redz, cik viņi ir drosmīgi, brīnišķīgi un mūsdienīgi cilvēki. Lai Dievs dod viņiem veiksmi!"

"Man šķiet, ka Lukašenko jau ir atdevis un pārdevis visu, ko var, tostarp atdevis savu valsti, saprotams," Gozmans atbild uz jautājumu, vai iespējams, ka Krievija izmantos situāciju un ņems Lukašenko savā paspārnē, atstājot viņam kādu nomināli amatu.

"Es esmu pārliecināts, ka Kremļa mērķis šobrīd ir pilnīga Baltkrievijas aprīšana, ka Baltkrievijai ir sagatavota Tatarstānai un Jakutijai līdzīga vieta Krievijas Federācijā. Nekam vairāk Kremlis nepiekritīs. Tas nenozīmē, ka tas notiks tūlīt, bet tas, ka ceļa karte viņiem ir tieši tāda, es nešaubos," spriež politologs.

Taču Gozmans paredz, ka Lukašenko netiks saglabāta pat "ģenerālgubernatora vai Baltkrievijas vicekaraļa loma", tas būšot pārāk dārgi Krievijai.

"Domāju, ka nekādus nopietnus amatus viņam nedos, jo viņš ir pārāk daudz melojis, pārāk daudz spēris neparedzamus soļus un Putinam pilnīgi nav vajadzīgs vēl viens neparedzams populists radikāli patriotiskajā laukā," teic politologs, papildinot, ka Lukašenko varētu saņemt vien pilnīgi smieklīgu vai bezjēdzīgu amatu.

Gozmans prognozē, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins centīsies izvairīties no nepieciešamības pārņemt Baltkrieviju ar militāru spēku, bet realizēs kādu maigāku plānu.

Piemēram, viņš var radīt kādu kabatas orgānu, kādu "Nacionālās glābšanas komiteju" , kurā ietilps cilvēki no Baltkrievijas elites, kas nav sasmērējušies ar pārāk tuvām attiecībām ar Lukašenko, modelē politologs.

Šie ļaudis tad teiks, ka "Lukašenko netika galā, Tihanovska netika galā, tad nu mēs, pārējas valdība, sarīkosim vēlēšanas".

Lai arī šāds plāns Putinam būtu ļoti pievilcīgs, tas nenozīmē tā veiksmīgu iznākumu Kremlim. "Jo mūsu vara kā vienmēr, un vispār tā ir diktatūru īpašība, par zemu novērtē tautu," secina Gozmans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!