Vairāk nekā 1000 Baltkrievijas biznesmeņu un tirgotāju pirmdien sarīkoja gājienu galvaspilsētā Minskā, protestējot pret plānoto nodokļu paaugstināšanu privātajam biznesam.
Demonstranti sapulcējās Oktobra laukumā, turot plakātus "Par brīvu biznesa attīstību!" un "Ļaujiet biznesam augt!".

Publiska opozīcija pret autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko valdību ir retums. Milicijas klātbūtne demonstrācijas laikā bija mērena, un līdz dienas vidum tā mierīgo protestētāju aktivitātēs neiejaucās.

Daži protestētāji skandēja "Valdība apspiež biznesu" un "Nost ar prezidenta pavēlēm".

Demonstranti protestēja pret nodokļu likuma izmaiņām, kas stāsies spēkā 2008.gada sākumā un lielāko daļu mazā biznesa padarīs faktiski nerentablu.

Privātais sektors Baltkrievijā ir niecīgs, un to spēcīgi regulē Lukašenko valdība, kas vairumā ekonomikas sektoru atbalsta centrālo plānošanu un uzskata, ka privātais bizness ir maksimāli jāapliek ar nodokļiem.

Protestētāji saka, ka, stājoties spēkā jaunajiem nodokļu likumiem, viņu bizness būs jāslēdz un tas daudziem baltkrieviem atņems plašu loku patēriņa preču, pārtikas produktus un mūsdienīgus pakalpojumus.

Mazā biznesa slēgšana, visticamāk, iedragās Lukašenko varu lielajās pilsētās. Lukašenko valstī ir populārs, pateicoties ievērojamam valdības atbalstam trūcīgajiem un spēcīgajam policejiskam aparātam.

Pieaugošais spiediens uz nacionālo budžetu daļēji palielināto Krievijas energoresursu cenu dēļ licis Lukašenko meklēt jaunus veidus nodokļu ieņēmumu palielināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!