Baltkrievijas karaspēka piektdien, vienu nedēļu pirms prezidenta vēlēšanām, rīkoja nemieru apspiešanas mācības.
Mācībās, ko vēroja prezidents Aleksandrs Lukašenko, tērpies pilnā militārā formas tērpā, speciālo uzdevumu vienības trenējās nemieru apspiešanas taktikā un Minskas slēgšanā, ja sāktos sacelšanās.

Aculiecinieki stāsta, ka karavīri trenējušies ar suņiem vardarbīgu protestētāju aizvākšanā. Šis pasākums ietilpa vispārējās militārās mācībās, kurās piedalījās arī karaspēka vienības no Krievijas.

Rietumvalstu valdības, kuras pārmet Lukašenko cilvēktiesību pārkāpumus, preses brīvības un demokrātisko reformu apspiešanu, izteikušas bažas, ka vēlēšanas nebūs brīvas un objektīvas.

Dažas opozīcijas partijas gatavojas aicināt baltkrievus iziet demonstrācijās Minskā, ja viņi uzskatīs, ka Lukašenko ar krāpšanu būs panācis savu atkārtotu ievēlēšanu.

Daži komentētāji izsakās, ka Baltkrievijā varētu būt nobriedis pēcvēlēšanu "Dienvidslāvijas scenārijs", kurā baltkrievi izietu ielās un atkārtotu protestus, kas gāza Dienvidslāvijas diktatoru Slobodanu Miloševiču.

Taču analītiķi un pat daži opozīcijas aktīvisti šaubās, vai vienkāršie baltkrievi pievienosies ielu protestiem.

Lukašenko ir populārs vecākās paaudzes vidū un lauku apvidos. Viņš izmanto bailes no reformām, kas padarījušas citas bijušās padomju republikas nabadzīgākas par Baltkrieviju ar tās valsts vadīto ekonomiku.

Lukašenko slavēja armiju un tās atbalstu viņam un teica, ka Baltkrievija ir gatava aizstāvēties pret agresiju.

"Mēs nodarīsim nelabojamu kaitējumu ikvienam, kurš nāks, vicinot zobenu pret mums," karavīriem teica Lukašenko.

Mācībās piedalījās aptuveni 9 tūkstoši karavīru, kā arī tanki, lidmašīnas un helikopteri. Tās ir lielākās militārās mācības kopš 1991.gada, kad Baltkrievija kļuva neatkarīga no Maskavas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!