Uz Baltkrievijas opozīcijas mītiņu, kas svētdien tiek rīkots, pieminot pagājušā gada protesta demonstrācijas pret autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko atkārtotu ievēlēšanu amatā, ieradušies vairāki Minskā akreditēti Eiropas Savienības (ES) valstu vēstnieki, tai skaitā visu triju Baltijas valstu, Vācijas, Čehijas, Slovākijas, Polijas un Rumānijas diplomātisko misiju vadītāji un ASV vēstnieks, ziņo Krievijas aģentūra RIA "Novosti".
"Baltkrievijas televīzija nesniedz objektīvu ainu, tāpēc mēs atbraucām paskatīties, kā norisinās opozīcijas akcija," sacījusi Latvijas vēstniece Baltkrievijā Maira Mora.

Akcija bija paredzēta Minskas Oktobra laukumā, netālu no prezidenta pils, taču Baltkrievijas milicija un drošības spēki aizšķērsoja opozīcijas aktīvistiem ceļu uz laukumu. Kad akcijas dalībnieki, ko vadīja viens no opozīcijas līderiem - Aleksandrs Miļinkevičs - mēģināja pārraut drošībnieku ķēdi, viņus sāka atspiest Neatkarības prospekta virzienā.

Gar Minskas galveno ielu izvietoti policijas kordoni, šķērsielās stāv drošībnieku autobusi, tāpēc opozīcija devās projām no Oktobra laukuma pa vairākiem ceļiem un galu galā mītiņš notika pie Baltkrievijas Zinātņu akadēmijas ēkas.

"Mēs neesam vieni. Varas iestādes no mums baidās," sacīja Miļinkevičs, uzrunājot aktīvistus, kas skandēja: "Ilgu mūžu Baltkrievijai!", vēcinot baltsarkanbaltos 1918.gada neatkarīgās Baltkrievijas republikas karogus, ko Lukašenko vara aizliegusi.

Pirms gada, kad Lukašenko tika ievēlēts amatā uz trešo pilnvaru termiņu, šīs vēlēšanas izraisīja plašus opozīcijas protestus un saņēma asu Rietumvalstu novērotāju kritiku. Toreiz tūkstošiem cilvēku, riskējot ar savu karjeru un brīvību, izgāja ielās, lai paustu savu neapmierinātību ar oficiālajiem vēlēšanu rezultātiem.

Analītiķi uzskata šo svētdienas mītiņu Minskā par pārbaudījumu, kam jāapliecina opozīcijas spēku noturība un spēja pārvarēt iekšējās domstarpības. Opozīcija šo dienu pasludinājusi par Gribas dienu.

Kā apgalvo tiesībsargāšanas iestādes, akcijā piedalās aptuveni 300 cilvēki, savukārt rīkotāji saka, ka dalībnieku ir vairāki tūkstoši.

Daži aktīvisti Minskā aizturēti par to, ka dalījuši cilvēkiem lapiņas ar aicinājumu pulcēties Oktobra laukumā. Pilsētas vadība bija atļāvusi akciju rīkot pie Zinātņu akadēmijas ēkas, bet aicinājumi pulcēties Oktobra laukumā kvalificēti kā mudinājumus uz plašu sabiedriskās kārtības traucēšanu un šai sakarā ierosināta krimināllieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!