Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas un Baltkrievijas Apvienotā valsts, ja šis projekts tiks īstenots, kļūs par draudu Ukrainai, atsaucoties uz Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska teikto, vēsta aģentūra UNIAN.

Zelenskis šo pārliecību pauda intervijā Vācijas laikrakstam "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Abu valstu de facto apvienošana nozīmētu arī integrētu aizsardzības sadarbību, kas radīti nopietnu spiedienu pret Ukrainu, pamatojis Zelenskis.

"Mēs vērojam kā Krievija un Baltkrievija neatlaidīgi sadarbojas viena ar otru. Viņi tajā var iekļaut arī aizsardzību, un tad šīs valstis varēs izdarīt nopietnu spiedienu pret mums," skaidro Zelenskis.

Pilnīga Apvienotās valsts projekta realizēšana un īstas kopējas valsts izveidošana ir acīmredzams drauds Ukrainai, ir pārliecināts prezidents.

Apvienotā valsts ir Krievijas un Baltkrievijas projekts veidot vienotu politisko, ekonomisko, militāro, muitas, valūtas, juridisko, kā arī kultūras telpu.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Līgums par Krievijas un Baltkrievijas Apvienotās valsts veidošanu parakstīts jau 1999. gadā un spēkā stājās 2000. gadā. Lai arī starp abām valstīm nedarbojas robežkontrole, integrācija pilnībā tā arī nav pabeigta.

2019. gadā tika panākta vienošanās par ceļa karti dziļākas integrācijas turpināšanai Apvienotās valsts ietvaros. Taču Lukašenko līdz šim nav spēris soļus integrācijas pabeigšanai, kas nozīmētu arī viņa nozīmes mazināšanos.

Pēc 2020. gada falsificētajām prezidenta vēlēšanām un tautas protestiem Baltkrievijā Lukašenko ir kļuvis Maskavai draudzīgāks un vēl vairāk no tās atkarīgs, kas ļaus spekulēt par to, ka Maskava ir daudz vieglāk realizēt spiedienu sev vēlama rezultāta panākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!