Foto: Kadrs no video

Minskā reida laikā kādā dzīvoklī nāvējoši ievainots Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieks, bet pretestību izrādījušais vīrietis apšaudē nogalināts, otrdien paziņojusi Baltkrievijas drošības iestāde. Vienlaikus neatkarīgajos medijos un sociālajos tīklos spriež, ka video varētu būt inscenēts.

VDK darbinieki veikuši pārbaudes adresēs, kurās "var atrasties ar teroristisko darbību saistītas personas", teikts VDK preses paziņojumā. Vienā no dzīvokļiem pa drošībniekiem izšāvis tur esošais vīrietis, nāvējoši ievainojot vienu no dienesta darbiniekiem.

"Noziedznieks tika iznīcināts ar atbildes uguni. Darbinieks no gūtajiem ievainojumiem mira," informē VDK.

Ar Aleksandra Lukašenko režīmu saistītajos medijos publicēts video no notikuma vietas, taču neatkarīgajos medijos un soctīklos norāda uz virkni jautājumiem un spekulē, ka video varētu būt arī inscenēts, raksta "Currenttime". "Nexta" apskats par notikušo šeit.

Video redzams, kā drošībnieki izlauž dzīvokļa durvis, bet vīrietis iekšā gaida ar bisi un viņu ar telefonu filmē sieviete. Pēc tam vīrietis izšauj un drošībnieki no dzīvokļa izvelk ievainoto kolēģi.

Par bojāgājušo VDK darbinieku nekas daudz nav zināms. Video dzirdams, kā kolēģi viņu sauc par "Dimku" un saka: "Nirvana ievainots". Baltkrievijas Aizsardzības ministrija un Ārkārtas situāciju ministrija publicējusi līdzjūtību bojāgājušā kolēģiem un tuviniekiem, viņa vārdu un amatu nenorādot. Savukārt režīmam draudzīgos "Telegram" kanālos viņš tiek saukts par "virsnieku".

Vēlāk Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka bojāgājušais VDK darbinieks ir dzimis 1990. gadā, viņam palikusi sieva un mazgadīgs bērns.

Par dzīvoklī esošo vīrieti informācijas ir vairāk. "Euroradio" savā "Telegram" kanālā ziņo, ka tas bija IT kompānijas "EPAM Systems" darbinieks Andrejs Zelcers. Viņš esot 31 gadu vecs, precējies. Zelceram ir 2012. gadā dzimis dēls.

Zelcers ir reģistrējies "Telegram" kanālā "Žodinas palīdzības koordinācija", bet neko tur nav rakstījis. Žodinā atrodas aizturēšanas izolators un cietums, kur tiek turēti par politiskiem motīviem aizturētie. 2020. gada augustā, kad tautas protestu laikā tika aizturēts liels cilvēku skaits, no Žodinas un citām aizturēšanas vietām iznākušie stāstīja par pieredzētu spīdzināšanu.

Zelcera sieva ir aizturēta un atrodas izolatorā Okrestinā, atsaucoties uz viņas māti, ziņo "Naša Ņiva". Viņa tiek turēta aizdomās par līdzdalību VDK darbinieka slepkavībā. Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka viņa filmēja un "līdzdarbojās nozieguma izdarīšanā".

Baltkrievijā kopš 2020. gada augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti tiek uzskatīti par falsificētiem, notiek asa vēršanās pret jebkādu opozīciju Aleksandra Lukašenko režīmam. Protestu dalībnieki un aktīvisti tostarp tiek apsūdzēti par "ekstrēmistiskām" un "teroristiskām" darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!