Baltijas valstu, Čehijas, Ungārijas un Slovākijas vēstnieki Vašingtonā nosūtījuši vēstuli ASV Senātam, norādot, ka šīs valsts Imigrācijas likumā ieteiktie labojumi, kas pavērtu ceļu Polijai uz pagaidu bezvīzu režīmu, iezīmē sadalījumu starp amerikāņu sabiedrotajiem.
Par to, atsaucoties uz Latvijas vēstnieka ASV Māra Riekstiņa sniegto informāciju, šodien vēsta laikraksts "Diena".

Savukārt kāds neoficiāls avots Latvijas diplomātiskajās aprindās laikrakstam pieļāvis, ka cerības kādai no jaunajām Eiropas Savienības (ES) valstīm panākt drīzu vīzu režīma atvieglojumu ar ASV ir nelielas.

Labojumi, kas iekļauti ASV karsti debatētajā Imigrācijas likumā, nonākuši poļu izcelsmes senatoru ieteikuma rezultātā. Tie paredz piešķirt pagaidu bezvīzu režīmu uz diviem gadiem valstij, kas atbilst trim kritērijiem - tai jābūt ES dalībniecei, tā nedrīkst atbalstīt terorismu un jāpiedalās misijās Irākā un Afganistānā ar vismaz 300 karavīru lielu kontingentu.

Lai arī Polija labojumos nav minēta, tā vienīgā atbilst šiem kritērijiem. Pārējām jaunajām ES valstīm, kam atšķirībā no vecajām nav bezvīzu režīma ar ASV, spēku skaits ir mazāks. Latvija pašlaik Irākā izvietojusi 120 karavīrus, Afganistānā - 29.

Ievērojot šos apstākļus, pārējie jauno ES valstu vēstnieki vēstulē Senātam pozitīvi novērtējuši parlamenta izteikto pozīciju, taču tajā pašā laikā norāda - šādi kritēriji dod mājienu par sadalījumu starp ASV sabiedrotajiem.

Latvijas un citu valstu diplomāti arī tiksies ar ASV parlamentāriešiem, lai skaidrotu, ka visiem būtu jābūt vienā kategorijā. Tiesa, par Senāta atbalstītajiem labojumiem Imigrācijas likumā vēl notiks īpaša abu parlamenta palātu diskusija. Tradicionāli tā daudz kritiskāk izvērtējot šādus priekšlikumus, raksta "Diena".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!