Foto: Reuters/Scanpix
Francijas bēdīgi slavenais brokeris Žeroms Kervjēls pirmdien sāka izciest viņam piespriesto trīs gadu cietumsodu par milzīgu zaudējumu nodarīšanu Francijas bankai "Societe Generale" ar neveiksmīgiem darījumiem.

37 gadus vecais Kervjēls aizturēts pusnaktī, kad viņš šķērsoja Itālijas un Francijas robežu pie Mentonas pilsētas. Aizvadītos divus mēnešus Kervjēls pavadīja protesta gājienā no Romas, paužot neapmierinātību par "tirgus tirāniju".

Nakti bijušais brokeris pavadīja policijas iecirknī Mentonā, bet pirmdienas rītā pārvests uz cietumu Nicā.

Francijas Augstākā tiesa martā atstāja spēkā Kervjēlam iepriekš piespriesto trīs gadu cietumsodu, taču atbrīvoja viņu no kompensācijas maksāšanas Francijas bankai "Societe Generale" 4,9 miljardu eiro apmērā.

Parīzes Krimināltiesa Kervjēlam 2010. gadā par milzu zaudējumu nodarīšanu bankai "Societe Generale" piesprieda reālu brīvības atņemšana uz trīs gadiem. Kervjēls tika atzīts par vainīgu viltošanā, uzticēšanās un informācijas tehnoloģiju procedūru pārkāpšanā.

Kamēr tika izskatīta lietas apelācija, Kervjēls atradās brīvībā. Kervjēls pirmstiesas apcietinājumā 2008. gadā pavadīja 41 dienu, tomēr pēc tam viņš tika atbrīvots.

2008. gada sākumā atklātībā nonāca informācija, ka "Societe Generale" brokera Kervjēla neveiksmīgo darījumu dēļ bankai nodarīti gandrīz piecu miljardu eiro zaudējumi.

"Societe Generale" uzsver, ka Kervjēls bija atvēris neautorizētas tirdzniecības pozīcijas aptuveni 50 miljardu eiro vērtībā. Savukārt Kervjēls vienmēr uzstājis, ka viņa priekšnieki zināja par viņa darbībām un pievēra uz tām acis, kamēr viņš tiem nesa peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!