Starp migrantiem, kas pa jūru dodas no Turcijas uz Grieķiju, tagad vairāk nekā trešdaļa ir bērni, otrdien paziņoja ANO bērnu organizācija UNICEF.

UNICEF arī pavēstīja, ka pirmoreiz kopš migrantu krīzes sākuma Eiropā starp migrantiem, kas šķērso Grieķijas un Maķedonijas robežu, sieviešu un bērnu skaits tagad pārsniedz pieaugušo vīriešu skaitu.

"Bērni pašlaik sastāda 36% no tiem, kas riskē bīstamā veidā šķērsot jūru starp Grieķiju un Turciju," paziņoja UNICEF preses sekretāre Sāra Krova.

"Bērni un sievietes, kas atrodas kustībā, tagad sastāda apmēram 60%" no tiem, kas ierodas no Maķedonijas, viņa piebilda.

Šie skaitļi nozīmē ievērojamas pārmaiņas kopš pērnā gada jūnija, kad 73% no migrantiem bija pieauguši vīrieši un tikai katrs desmitais migrants bija jaunāks par 18 gadiem.

UNICEF īpašā koordinatore bēgļu un migrantu krīzes Eiropā jautājumos Marī Pjēra Puarjē paziņoja, ka sievietes un bērni ir vēl neaizsargātāki pret briesmām mēģinājumos doties uz Eiropu.

"Šis bērnu un sieviešu īpatsvara pieaugums [..] nozīmē, ka tie ir vairāk apdraudēti jūrā, sevišķi tagad ziemā, un tiem ir vairāk vajadzīga aizsardzība uz zemes," teikts Puarjē paziņojumā.

Uzsverot viņas teikto, Starptautiskā migrācijas organizācija (IOM) otrdien paziņoja, ka janvārī piektā daļa no noslīkušajiem mēģinājumos no Turcijas nokļūt Grieķijā bija bērni. No 272 migrantiem, kas šādi gāja bojā, 60 bija nepilngadīgi.

Pēdējo piecu mēnešu laikā ūdeņos starp Turciju un Grieķiju gājuši bojā pavisam 330 bērni, tostarp daudzi no viņiem tikai dažus metrus no krasta, vēstīja IOM.

Turcijas krasta apsardze Izmiras provincē otrdien atrada divu zīdaiņu un septiņu pieaugušo līķus. Tas notika dažas dienas pēc tam, kad citur Turcijas piekrastē noslīka 37 cilvēki, tostarp bērni.

Janvārī Eiropā caur Grieķiju ieradās gandrīz 62,2 tūkstoši migrantu un bēgļu, kas lielākoties bija no Sīrijas, Afganistānas un Irākas, un apmēram trešdaļa no viņiem bija nepilngadīgie bez viņus pavadošiem radiniekiem, paziņoja IOM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!