Foto: NATO ISAF
Beļģija no nākamā gada janvāra samazinās savu karavīru skaitu Afganistānā par 50% - no pašreizējiem 600 līdz 300, svētdien paziņoja Aizsardzības ministrijas amatpersona.

"Galvenais samazinājums būs Kabulā, kur ministrs ir konstatējis, ka mūsu mērķi ir sasniegti," sacīja aizsardzības ministra Pītera de Krema preses sekretārs Didjē Devērts.

Aizbrauks lielākā daļa no 325 karavīriem, kas apsargā lidostu Kabulā, kā arī karavīri Kunduzas provincē.

Devērts sacīja, ka šis lēmums pieņemts atbilstoši ASV un Francijas šonedēļ paziņotajai politikai samazināt to bruņotos kontingentus Afganistānā.

ASV prezidents Baraks Obama televīzijas uzrunā trešdien paziņoja par plānu jau jūlijā sākt ASV karavīru izvešanu no Afganistānas, lai beigtu ilgo, dārgi izmaksājošo karu un ASV varētu vairāk pievērsties savu ekonomikas problēmu risināšanai. Sākot no jūlija līdz gada beigām ASV no Afganistānas izvedīs 10 tūkstošus savu karavīru, bet līdz nākamās vasaras beigām tiks izvesti vēl vairāk nekā 23 tūkstoši karavīru.

Baltā nama lēmums pamudinājis arī Eiropas valstis, kas cenšas samazināt savus budžetus, izvest savus karavīrus no Afganistānas ātrāk.

Ceturtdien par saviem plāniem "līdzīgi kā ASV" pakāpeniski izvest savu karaspēku no Afganistānas paziņoja Francijas prezidents Nikolā Sarkozī. Afgaistānā pašlaik atrodas apmēram 4000 Francijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!