Saistībā ar apsūdzībām par mēģinājumiem ietekmēt apelāciju tiesu Beļģijas premjerministrs Īvs Leterms piektdien piedāvājis savas valdības demisiju.

"Premjerministrs ir piedāvājis savas valdības atkāpšanos," paziņoja Leterma preses pārstāvis Pēters Poulusens.

Paziņojums izskanējis īsi pēc tam, kad no amata atkāpās Beļģijas tieslietu ministrs Jo Vandeircens.

Beļģijas sabiedriskā televīzija vēsta, ka Leterms dodas pie karaļa Alberta II, lai oficiāli iesniegtu demisijas rakstu. Karalis var izlemt, vai pieņemt valdības demisiju.

Viņš iesniedzis atlūgumu pēc Augstākas tiesas ziņojuma par premjerministra Īva Leterma valdības rīcību, cenšoties ietekmēt tiesas lēmumu iesaldēt grūtībās nonākušās finanšu korporācijas "Fortis" likvidāciju.

Ziņojumā ir teikts, ka ir pazīmes par politisku iejaukšanos, taču nav stingru pierādījumu, vēsta Beļģijas mediji. Pieprasīta arī Leterma demisija.

Leterms, trešdien uzstājoties parlamentā, noliedza viņam izteiktās apsūdzības, taču atzina: kāda viņa kancelejas amatpersona vairākas reizes kontaktējusies ar kādas apelāciju tiesas tiesneses vīru.

Jau šī gada jūlijā Leterms karalim iesniedza savu demisijas rakstu, jo nespēja panākt vienošanos starp partijām, kuras pārstāv konfliktējošās lingvistiskās kopienas, arvien skaļāk izskanot bažām par 178 gadus pastāvējušās valsts iespējamo sašķelšanos.

Tomēr Leterms palika amatā, kad karalis Alberts viņa demisiju nepieņēma.

Pēc tam, kad 11,2 miljardus lielās finanšu injekcijas nespēja nomierināt investorus, Beļģijas, Nīderlandes un Luksemburgas valdības vienojās par "Fortis" sadalīšanu, Francijas lielākajai bankai "BNP Paribas" pārņemot "Fortis" Beļģijas un Luksemburgas struktūrvienības, bet Nīderlandes operācijas nacionalizējot.

Saniknotie akcionāri vērsās tiesā un apelāciju tiesā panāca valdības izstrādāto korporācijas glābšanas plānu iesaldēšanu.

Savukārt Francijas banka "BNP Paribas" ceturtdien paziņoja, ka atsakās no ieceres iegādāties "Fortis" aktīvus, jo Briseles tiesa pieņēmusi lēmumu uz 65 dienām apturēt grupas sadalīšanu un daļēju nacionalizēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!