Foto: AP/Scanpix
Ar ekskavatoriem un buldozeriem nopietni bojāta viena no lielākajām Maiju piramīdām Belizā, jo kāda ceļu būvniecības firma izmantojusi vismaz 2300 gadu seno būvi par akmens ieguves avotu, atsaucoties uz varasiestāžu paziņojumu, vēsta laikraksts "The Guardian".

Postījumi Nohmulas arheoloģiskajā kompleksā valsts Ziemeļos konstatēti pagājušajā nedēļā, otrdien paziņoja Belizas Arheoloģijas institūta vadītājs Džeimi Ave.

"Ir grūti noticēt neiedomājamai neizglītotībai un neiejūtībai... viņi to izmantoja par ceļu būves materiālu. Tas ir kā saņemt sitienu pa vēderu, tas ir tik šausmīgi," stāsta Ave par postījumiem Belizas ziemeļu daļas nozīmīgākajā arheoloģiskajā kompleksā.


Izpostītā piramīda atrodas privāta cukurniedru lauka vidū un tai nav redzamas akmens sienas, kā tas ir rekonstruētām un labāk saglabātām piramīdām, tomēr sajaukt to ar dabīgu kalnu nebija iespējams, uzskata Ave. Pirmkārt 30 metru augstais kalsns esot labi zināms arheoloģisks objekts, otrkārt pārējā apkārtne ir pilnīgi līdzena.

"Tie puiši zināja, ka tā ir sena būve. Tas vienkārši ir milzīgs slinkums," norāda Ave, kurš ir sašutis par nodarītajiem postījumiem piramīdai, ko ar akmens instrumentiem un savu roku spēku cēluši senie iedzīvotāji.

Policija ir sākusi izmeklēšanu, pagaidām apsūdzības nevienam nav izvirzītas. Lai gan Nohmulas komplekss atrodas uz privātas zemes, pirms spāņu ieceļošanas perioda objekti atrodas valsts aizsardzībā.

Šī Belizā, kur atrodas simtiem senu drupu, nav pirmā reize, kad nopostīts arheoloģisks objekts. Maiju veidoto uzbērumu izmantošana ceļu būvē ir plaši izplatīta problēma, laikrakstam skaidro Bostonas Universitātes arheoloģijas profesors Normans Hamonds, kurš astoņdesmitajos gados strādāja pie izpētes projekta Belizā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!